Leerlingen Wellantcollege leren van de hovenier

HOUTEN Een groep vmbo-leerlingen van het Wellantcollege legt op woensdag 20 september een tuin aan, samen met Hoveniersbedrijf Tuinrijck in Utrecht. Ze doen dit in het kader van een studiedag waarop ze kennismaken met het hoveniersvak. De tuin aan de Heicopperkade 2a is te bekijken op zaterdag 23 september, tijdens de Landelijke Open Dag Hoveniers.

KIJKJE IN DE PRAKTIJK Tijdens de studiedag voeren de leerlingen onder begeleiding van hovenier Marco Franken verschillende hovenierswerkzaamheden uit zoals een stukje straten, een schutting zetten, werken met de waterpas en de kleine kraanmachine. "Ik geef de leerlingen graag een kijkje in de praktijk. Ze krijgen zo een idee van wat het hoveniersvak inhoudt. We hopen daarmee hun interesse te wekken voor een mbo-opleiding in het groen."

DOCENT OP STAGE Docent Erik van de Woestijne van het Wellantcollege liep eerder deze maand een paar dagen stage bij het hoveniersbedrijf. "Je leert elkaar en elkaars werkwijze beter kennen. Voor de leerlingen is het project interessant omdat ze leren in een andere omgeving, kunnen oefenen met machines en ervaren dat ze binnen een dag samen een tuin kunnen aanleggen."

OPEN DAG HOVENIERS Zaterdag 23 september kan iedereen het resultaat komen bekijken bij Hoveniersbedrijf Tuinrijck. Dan is het Landelijke Open Dag Hoveniers. Op deze dag zetten hoveniersbedrijven hun deuren open voor het publiek. Bezoekers kunnen zich dan laten adviseren over ontwerp, aanleg, onderhoud en renovatie van hun tuin. Ook kunnen ze vragen stellen, rondkijken op het hoveniersbedrijf en deelnemen aan allerlei activiteiten.

SAMENWERKING ONDERWIJS EN BEDRIJFSLEVEN In het vmbo-project, een initiatief van Branchevereniging VHG voor ondernemers in het groen, werken vmbo-scholen een jaar lang samen met hoveniersbedrijven in hun regio. Doel is om het groene vak op een aantrekkelijke en interessante manier aan jongeren te presenteren. Wellantcollege Houten is een van de deelnemende scholen.