• Kees van Dalen en de drie kunstenaars

    John van Amerongen

Kunst in etalages van winkelcentrum Het Rond

HOUTEN Wethouder Kees van Dalen van Cultuur kreeg de eer om zaterdag 18 juni Rondje Kunst te openen. "Ik ben er trots op. Al voor de vijfde keer wordt dit georganiseerd." Wethouder Van Dalen onthulde samen met de kunstenaars Lia van Soest, Jan Smeehuijzen en Anton Berg het kunstwerk 'Circle of life'. De werken zijn gemaakt van hout van de Houtense Dikke Boom die tot 2013 aan de Odijkseweg stond. Van 18 juni t/m 2 juli 2016 vindt Rondje Kunst plaats, de expositie van kunstenaars in de etalages van Winkelcentrum Het Rond.

John van Amerongen

De beelden laten de sporen van het leven van de boom zien: verkoold door brand, houtworm en vermolming hebben het hout getekend. De kunstwerken hebben toepasselijke namen gekregen als 'Phoenix, gered van de haard, herrezen vanuit zijn as', 'Doorleefd' en 'Vasthoudend'. Het verhaal achter de werken is tijdens de expositie te lezen. Naast het eerste lustrum van Rondje Kunst, is er nóg een lustrum te vieren: schilder- en tekenclub Laat Talent viert tijdens Rondje Kunst haar 25-jarig bestaan. Laat Talent exposeert met 18 amateurkunstenaars (allen 60+) in het pand van Bakkerij Miltenburg.

LUSTRUMDe expositie viert dit jaar zijn eerste lustrum. Vijf jaar geleden startte de expositie door amateurkunstenaars in de winkeletalages van Het Rond en Oude Dorp. Nu is de expositie uitgegroeid tot een jaarlijks promotiemoment voor kunstenaars, van beginnend tot meer gevorderd en (semi-)professioneel. Op één vaste locatie: Winkelcentrum Het Rond. Dit jaar in 25 etalages.

51 EXPOSANTEN Deze editie doen er maar liefst 51 exposanten mee, waarvan meer dan de helft voor de eerste keer deelneemt. Rondje Kunst trekt elk jaar nieuwe deelnemers, de expositie is ook voor hen een podium waar ze hun creaties aan een divers publiek kunnen tonen. De kunstenaars vormen een mooie afspiegeling van de creativiteit die in Houten volop aanwezig is. De kunstenaars zijn van alle leeftijden, van 14 jaar tot en met 60+. Beginners en gevorderden laten hun werk naast elkaar zien. Rondje Kunst is een samenwerkingsproject van Aan de Slinger, Belangenvereniging Het Rond, Kunst om de Hoek en Ars Peintura. Het is onderdeel van de Kunstfietsdagen.