• Een beeld van de open dag van het jongerenwerk in 2015.

    John van Amerongen

Kom kijken bij het jongerenwerk

HOUTEN Het Jongerenwerk van 'van Houten&co' presenteert zich 23 april op een open dag in jongerencentrum Enter. Op deze dag zijn er van 13:00 tot 17:00 uur in het jongerencentrum allerlei activiteiten, maar het belangrijkste is dat jongeren, maar ook ouders kunnen kennis maken met het jongerenwerk van welzijnsorganisatie 'van Houten&co'. "Een kijkje in de keuken van het jongerenwerk", zegt Arnoud Knopper. Alle jongerenwerkers zijn aanwezig om een gesprek aan te knopen met jongeren of ouders.

John van Amerongen

Het jongerenwerk wil laten zien wat het allemaal doet. "We hopen dat jongeren en ouders komen kijken", zo vertelt jongerenwerker Arnoud Knopper. "Door middel van deze open dag hoopt het jongerenwerk dat mensen geen drempel ervaren om naar binnen te stappen.  We hopen dat op de open dag ouders en jongeren de ingang weten te vinden." Alle jongerenwerkers zijn aanwezig om jongeren en zeker nieuwe gezichten welkom te heten en informatie te geven. Ze zijn er ook om vragen van ouders te beantwoorden en om hen van informatie te voorzien. De jongerenwerkers werken op verschillende vlakken en werken onderling samen. "Enter is maar één onderdeel, één van de plekken waar aan jongerenwerk gedaan wordt." Het jongerenwerk werkt ook veel samen met scholen, politie, gemeente en sportclubs en organiseert ook activiteiten in de wijken. Arnoud: "Jongerenwerkers zijn er om jongeren een luisterend oor te bieden als het even niet zo lekker gaat. Tijdens een potje pool een praatje maken. Voor veel jongeren is een aantal van zulke gesprekken genoeg." Het jongerenwerk wil jongeren op laten groeien en laten participeren in de maatschappij. Het jongerenwerk wil het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid vergroten door middel van talentontwikkeling, bijvoorbeeld in Ik Wil In Een Band. Ze werken daarom zoveel mogelijk vanuit de vraag van jongeren.

ACTIVITEITEN Lila Prommenschenkel en Miriam Noorlander stagiaires bij het jongerenwerk van 'van Houten&co' hebben de dag georganiseerd. "De hele dag door zijn er verschillende activiteiten zoals een girls only, een rapworkshop, breakdance. Ik Wil In Een Band en Willems eetcafé", vertelt Lila. "Willem is een vrijwilliger en gaat koken voor iedereen die aan het einde van de dag (18:00 uur) mee wil eten." Voor het eten kun je je gedurende de dag opgeven. "Iedereen betaalt een euro en kan dan lekker mee eten." Miriam: "Ook is er een ideeënbox waar jongeren die wat bedenken hun idee in kunnen doen. Het idee dat wint daar wordt budget voor geregeld en dat wordt dan uitgevoerd." Verder staan er buiten bij het jongerencentrum een Pannakooi en een boksring. Ook is een barbecue. "Het is een halal barbecue. Houten is bezig met vluchtelingen en op dit moment kiezen wij voor halal om mensen uit die doelgroep bij de activiteiten te betrekken", zo verduidelijkt Arnoud. "We richten ons op alle jongeren dus ook op vluchtelingenjongeren. Zij kunnen hier Nederlandse jongeren leren kennen." Lila: "We hebben voor iedereen wat wils."