• Auto Maaltijd Expres

    H van Rooij

Koelwagen kapot, tafeltje dekje stopt

HOUTEN Na meer dan 30 jaar koelverse maaltijden te hebben bezorgd bij bewoners in de gemeente Houten besluiten de vrijwilligers én het bestuur van Houten&co te stoppen met deze dienst. Dat wil zeggen het zélf verzorgen van de maaltijden. Per 1 maart aanstaande neemt Stichting Maaltijden Expres Brabant deze service over. Voor informatie over de bezorgservice kunt u nog wel bij van Houten&co terecht.

Rina Knopper

LEEN-MAGNETRON De dienst van tafeltje dekje heeft haar maatschappelijke meerwaarde door de jaren heen bewezen. Omdat er met vrijwilligers werd gewerkt was het mogelijk om de prijs van de maaltijden laag te houden. Er werd gretig gebruik gemaakt van deze 'makkelijke manier van koken'. Mevrouw Wwttewaal van van Houten&co vertelt: ,,In het begin had nog niet iedereen een magnetron om de maaltijden op te warmen. Dan konden zij een magnetron van ons lenen." Momenteel is het klantenbestand van tafeltje dekje flink afgenomen. Dit komt omdat er inmiddels meer aanbod is van koelverse maaltijden, die op de computer, samen met de boodschappen besteld worden. ,,Als je daarbij optelt dat de koelwagen het inmiddels heeft begeven en de koelcel problemen geeft, is het een verstandig besluit om te stoppen", aldus een vrijwilliger. ,,Financieel gezien is deze service voor ons niet meer mogelijk."

STICHTING MAALTIJDEN EXPRES BRABANT In 1972 besluit Stichting Maaltijden Expres Brabant een maaltijdvoorziening voor ouderen op te richten. Er werden 10.000 warme maaltijden aan huis bezorgd. In 1976, met de komst van de magnetron, werd gestart met op grotere schaal gekoelde maaltijden aan huis te bezorgen. Het team bestaat momenteel uit 45 personen en ze bezorgen zo'n 250.000 maaltijden per jaar aan huis. Hans van Rooij van Maaltijden Expres zegt: ,,Wij willen de grootste zelfstandige maaltijdendienst blijven. Door samen te werken met de zorgaanbieders vergroten wij het vangnet waardoor ouderen langer zelfstandig, veilig en gezond in hun eigen omgeving blijven wonen en wij zijn enthousiast om in Houten te gaan bezorgen. Onze maaltijden zijn van 'Culivers', kant-en-klare maaltijden, met verse ingrediënten bereid en écht goed van smaak. Daarbij is er ook nog de mogelijkheid om speciale ambachtelijke maaltijden, zoals asperges, salades of bavarois te bestellen." Maaltijden Expres heeft ook medewerkers 'met een afstand tot de arbeidsmarkt' in dienst, zeer betrokken medewerkers die bijvoorbeeld ook de maaltijden in de koelkast even 'spiegelen'. Ook wil Maaltijden Expres zijn boodschappendienst uit breiden. Bestaande klanten kunnen via een speciaal bestelformulier bij afname van 8 producten en €2 bezorgkosten deze boodschappen thuis laten bezorgen.

BEZORGDAG De bezorgdag van Maaltijden Expres is op vrijdag. Het klantenbestand in Houten is al in kennis gesteld en ondanks dat de maaltijden ongeveer €0.30 duurder zijn, zijn er al verschillende aanmeldingen voor de nieuwe bezorgdienst.