• Met een groot spandoek werd de open dag aangekondigd.

  Richard Thoolen
 • Michiel en Yvonne Miltenburg waren blij met de grote belangstelling.

  Richard Thoolen
 • Een uniek gebeuren: er is twee weken geleden een drieling geboren.

  Richard Thoolen
 • Het kalfje wordt gelikt door haar moeder.

  Richard Thoolen
 • Chris de Vries was uitgenodigd met zijn biologische maaltijdboxen.

  Richard Thoolen
 • Yvonne Miltenburg met dochter Lisa achter de kaaskraam.

  Richard Thoolen
 • Het meisje begreep niet waarom het pas geboren kalfje niet van haar stro kwam proeven.

  Richard Thoolen
 • Deze koe gaat naar de stal om zich te laten melken.

  Richard Thoolen
 • De meeste koeien stonden buiten in het weiland.

  Richard Thoolen
 • Koeien stappen zelf de melkmachine binnen om zich te laten melken.

  Richard Thoolen
 • "Nou, je kunt het gewoon toch proberen" lijkt deze koe te willen zeggen.

  Richard Thoolen

Koeien melken zichzelf!

Richard Thoolen

Schalkwijk Op Hemelvaartsdag stelden een aantal boeren hun bedrijf open voor publiek, waaronder biologische melkveehouderij Miltenburg te Schalkwijk. Meer dan 400 mensen kwamen op de open dag af en bekeken hoe het er op de boerderij aan toegaat.

Wat gebeurt daar Gastheer en gastvrouw waren Michiel en Yvonne Miltenburg. Michiel leidde de mensen rond en vertelde enthousiast over het reilen en zeilen op de boerderij. Yvonne gaf uitleg over wat er met de melk gebeurt en verkocht biologische kaas. Waarom een open dag? Michiel: "Ik wil het imago van de melkveehouderij verbeteren. Mensen hebben vaak geen idee wat er hier allemaal gebeurt. Ik wil ze dat graag laten zien en ze het eerlijke verhaal vertellen." Michiel heeft meer dan 100 koeien waarvan de meeste in een weiland staan. Michiel heeft ook zijn koeienstal open gesteld en de mensen kijken hun ogen uit. In een groot strohok staan koeien die moeten kalven of recent gekalfd hebben. Een bijzonderheid is dat er drieling in het hok staat die twee weken geleden is geboren, iets wat heel weinig voorkomt. Een ander kalfje is net geboren en wordt door haar moeder schoon gelikt. Een klein meisje wil het kalfje wat stro voeren en wordt een beetje boos als dat niet gelijk aan komt huppelen. Het kan echter nog wel een paar uur duren voor het kalfje kan staan en lopen. Toch heel snel in vergelijking met een mensenkind dat nog maandenlang hulpeloos op zijn rug ligt.

Robots Michiel heeft flink geïnvesteerd en het bedrijf gemoderniseerd. Een aantal robots vergemakkelijken de werkzaamheden. Zo is er een robot die continu de stal veegt en vrij maakt van uitwerpselen. Een andere robot zorgt er voor dat het hooi dat de koeien eten steeds binnen hun bereik geschoven wordt. Een derde robot voorziet de koeien van aanvullende lekkernijen en een vierde robot melkt de koeien wanneer het daar tijd voor is. Het hele proces is geautomatiseerd. Michiel ontvangt statusberichten op zijn mobiel en kan ook via zijn mobiel ingrijpen in het proces. Ontspannen staat hij er bij. Michiel: "Om me te onderscheiden van bezoekers heb ik maar een paar klompen aangedaan. Daar kunnen ze dan tenminste aan zien dat ik hier de boer ben" grapt hij.

Melken Michiel: " Koeien zijn best intelligente dieren en ze leren snel hoe het hier gaat. Sommige koeien kiezen er voor om in de stal te blijven. Andere koeien lopen naar het weiland verderop om zich daar te voeden met vers bio gras dat onbespoten is en zonder kunstmest is gegroeid. Wanneer het tijd is om gemolken te worden komen ze terug naar de stal en melden zich bij de melkmachine. Dan krijgen ze wat lekkers en gaan zo staan dat de melkmachine er goed bij kan, met de benen een beetje uit elkaar. Je ziet soms dat koeien de melkmachine opzoeken terwijl ze nog niet voldoende melk geproduceerd hebben. Dan krijgen ze niets en lopen met een 'nou ja, je kunt het toch gewoon proberen'-houding weer weg."

Dochter Lisa heeft een push counter bij zich waarmee zij het aantal bezoekers telt. Bezoeker 352 is Michiel van den Burg, die de open dag met vrouw en kinderen bezoekt. Wat vindt hij van de open dag? Van den Burg: "Ik vind het een heel goed idee. Het is een leuk en informatief uitje en het is ook nog eens gratis!"