• De sorteerruimte van de kledingbank.

    John van Amerongen

Kledingbank verandert opzet

HOUTEN Tegenwoordig kunnen cliënten van de Voedselbank Houten naar Kledingbank Kromme Rijnstreek. Voorheen was dit Kledingbank Houten, maar die bestaat niet meer. De vrijwilligster is gestopt toen ze een baan vond. Het adres van de Kledingbank Kromme Rijnstreek in Houten is Peppelkade 9A, hetzelfde adres als waar eerst kledingbank Houten was gevestigd. Eigenlijk is vrijwel alles hetzelfde alleen richt de kledingbank zich op een groter gebied.

John van Amerongen

Richard Sluijk manager van Ecokring Kringloopwinkel legt uit dat de werkwijze eigenlijk hetzelfde is. De Ecokring Kringloopwinkel koopt voor een symbolisch bedrag van één euro kleding die aangeboden wordt en stelt dat ter beschikking aan de kledingbank. De kledingbank stelt de kleding gratis ter beschikking aan haar cliënten of relaties. Dat zijn mensen die als zodanig zijn ingeschreven bij de kledingbank. "De opzet is niet anders dan die altijd geweest is, alleen je vliegt een groter gebied aan. Als er geen kleding wordt aangeboden kunnen we ook niemand helpen. Er komt zoveel binnen, je moet gewoon een veel groter gebied bedienen." Het is veel werk om alle kleding te sorteren. Een blik in de sorteerruimte leert dat er veel te doen is. "De kleding is over het algemeen van goede kwaliteit", zo zegt Monique Schaap die verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van de kledingbank. Het is veel werk om alle kleding te sorteren. De Ecokring Kringloop en de Kledingbank worden door vrijwilligers draaiende gehouden. Iedereen die de Ecokring Kringloopwinkel bezoekt kan de kleding daar ook als klant kopen in de Ecokring Kringloopwinkel. Met een U-pas krijgen mensen 50% korting op kleding en 20% korting op alle andere producten in de winkel.

KROMME RIJNGEBIED Eerst was het alleen gericht op de gemeente Houten, nu het hele Kromme Rijngebied. Mensen kunnen nu ook voor de kledingbank terecht in de andere vestiging van de Ecokring Kringloopwinkel in Bunnik aan de Schoudermantel. Mensen uit Bunnik of Wijk bij Duurstede kunnen naar Houten komen en vice versa. In de gemeenten Bunnik en Wijk bij Duurstede werkt Kledingbank Kromme Rijnstreek samen met Voedselbank Kromme Rijn. In de gemeente Houten werkt de kledingbank samen met Voedselbank Houten.

INSCHRIJVEN Cliënten van Voedselbank Houten worden bij de voedselbank ingeschreven en doorverwezen naar de kledingbank. "Wij schrijven ze dan in als relatie van de kledingbank. Ze krijgen dan een soort strippenkaart waarmee ze per half jaar drie setjes kleding gratis krijgen." Ieder half jaar vindt opnieuw een toets plaats en worden inschrijvingen zo nodig verlengd. "Ze mogen de kaart gewoon volmaken, ook wanneer ze uitgeschreven zijn", zo zegt Richard. Ze worden gewoon weer ingeschrteven wanneer ze langer van de kledingbank gebruik moeten maken.