• De 9-jarige Martijn Wolberink is woensdag door kinderboekenschrijver Jozua Douglas geïnstalleerd als lid van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury.

    John van Amerongen

Kinderboekenschrijver Jozua Douglas verrast Martijn met plek in de Senaat

HOUTEN Kinderboekenschrijver Jozua Douglas verraste afgelopen woensdag de 9-jarige Martijn Wolberink uit Houten op basisschool Klavertje Vier met een plek in de Senaat van de Nederlandse Kinderjury voor kinderboeken voor de provincie Utrecht. Martijn kreeg een stoere cap en jas van de kinderjury en een button met UT voor Utrecht. De kinderen in de klas mochten taart eten. Met de installatie van alle senaatsleden is nu de stemperiode van de Nederlandse Kinderjury is geopend.

John van Amerongen

"Ik had het zelf echt niet verwacht", zo reageerde Martijn op zijn installatie als lid van de senaat. Hij had zich in januari zelf aangemeld, maar was dat al weer een beetje vergeten. "Mij leek het wel heel leuk om mee te doen. Leuk om de boeken te lezen. Ik vind lezen erg leuk. Ik vind het wel moeilijk. Ik heb best veel boeken die ik leuk vind." Hij vindt het belangrijk om alle soorten boeken zo eerlijk mogelijk te beoordelen. Hij houdt zelf erg van spannende en grappige boeken. Hij denkt dat hij in heel zijn leven ongeveer al 1000 boeken heeft gelezen. "Dat kun je opzoeken op je account", zo verduidelijkt hij over het lezen van bibliotheekboeken.

SENAAT Deze Senaat van de Nederlandse Kinderjury bestaat uit twaalf kinderen, één uit elke provincie, en fungeert als spreekbuis van de Nederlandse Kinderjury. De Senaat is een speciale jury die bestaat uit kinderen die het leuk vinden om te lezen en goed kunnen uitleggen wat ze van een boek vinden. De Senaatsleden gaan in hun provincie stemmen werven, schrijven een juryrapport over de vijf boeken met de meeste stemmen en reiken een eigen prijs uit: de Pluim van de Senaat. Op 12 juni maakt de Senaat de twee winnaars van de Nederlandse Kinderjury bekend.

STEMMEN Tot en met woensdag 20 april kunnen kinderen van 6 t/m 12 jaar oud stemmen op hun favoriete boeken. Zondag 12 juni worden de winnaars bekendgemaakt tijdens de Kinderboekenparade in Den Haag. De Nederlandse Kinderjury is dé publieksprijs voor kinderboeken in de leeftijdscategorieën 6 t/m 9 en 10 t/m 12 jaar.