• Nico in één van de perenboomgaarden. Hier groeit de Sweet Sensation.

    Irene van Valen

Kettinggesprek: Nico is een organisator

kettinggesprek

HOUTEN Met uitzicht op fruitbomen ontmoet ik Nico van Wijk. Na zijn hand, schud ik die van zijn broer en vader. Zij werken samen bij Van Wijk Fruit. Eerst spreken we elkaar over zijn plek bij Junior Chamber International (JCI), een vereniging waarvan ik nooit heb gehoord tot ik Corine Lutz sprak. Later krijg ik een kijkje achter de schermen.

Irene van Valen

Heb je meer broers en zussen? Ik heb nog een zus en ben met 33 jaar de jongste. Ik ben geboren en getogen Houtenaar. Ik woon samen met Amy. We hebben twee kinderen: Nikki (5) en Lieke (1). In ons bedrijf houd ik me bezig met de koeling en het sorteren en verpakken van fruit. Maar daar kwam je niet voor, toch?

Je bent lid van JCI. Wat is JCI? Dat is een internationale vereniging waar ondernemende jongeren tot 40 jaar activiteiten organiseren om zichzelf te ontwikkelen en iets bij te dragen aan de maatschappij. Het JCI organiseert congressen, activiteiten en trainingen. Men kan zonder enige verplichting sfeer komen proeven of als aspirant lid een tijdje meedraaien. Mail daarvoor gerust naar: jcikrommerijn@gmail.com.

Wat voor activiteiten organiseren jullie? JCI Krommerijn komt twee keer in de maand bij elkaar voor overleg, trainingen of een bedrijfsbezoek, zoals aan een arrestantencomplex of distributiecentrum. Denk bij lokale activiteiten aan lunchen met ouderen of afval opruimen in de openbare ruimte.

Regionaal organiseren we cursussen, zoals leiderschapstrainingen of een cursus lichaamstaal. Op landelijk niveau organiseren we congressen.

Corine vraagt aan welke activiteit jij de mooiste herinnering hebt? Dat was een Nationale Conferentie in Twente. Al Gore was uitgenodigd. Dat vond ik echt super interessant. Het weekend ging niet alleen over klimaat; we hebben op het defensieterrein geracet met Tesla's. Ook de training Insights profielen maakte indruk. Er bestaan vier type mensen met ieder sterke en zwakke kanten. Dat weten helpt in contacten en verklaart waarom sommige mensen botsen.

Doe je mee met alle activiteiten? Het JCI lidmaatschap is vrijwillig. Men verwacht dat je meewerkt aan activiteiten, maar soms past het gewoonweg niet. Dat is oké. Vorige jaar mistte ik een wereldcongres in Amsterdam. Ik heb een gezin en mijn werk, zij zijn mijn nummer één. Wat dat betreft sta ik midden in het leven en maak bewuste keuzes.

Wat betekent JCI voor Houten? Wij organiseren kleine projecten. In het verleden organiseerden we een Drive-in bioscoop bij de Rooy. Vanuit de auto film kijken met muziek uit de eigen boxen vroeg om een goede organisatie. Nu zetten we ons in om een barbecue te organiseren voor mensen met een beperking. Organiseren kost tijd, maar is elke minuut waard. De uitdaging zit steeds in het vinden van sponsoren en de begroting sluitend krijgen. Van geld dat we overhouden, steunen we een goed doel. Zo schonken we de Voedselbank een gekoelde aanhanger.

Wie wil jij over twee weken in de krant terug zien en welke vraag heb je? Roos Prommenschenckel vecht met haar stichting onder andere voor rolstoelvriendelijkheid bij de NS. Mijn vraag is: Waar ben je het meest trots op dat je hebt bereikt met je stichting?