• Door de harde wind vrezen de kersentelers voor hun oogst.

    Mark van der Wel/RTV Utrecht
  • Door het slechte weer vrezen de kersentelers voor hun oogst.

    Mark van der Wel/RTV Utrecht

Kersentelers vrezen wind en regen

REGIO De kersentelers in het Kromme Rijngebied houden nauwlettend het weer voor de komende dagen in de gaten. Door de harde wind kunnen zeilen die over de laagstambomen hangen scheuren.

Mark van der Wel/RTV Utrecht

Teler Wim Oskam uit Werkhoven had dinsdag nog niet al zijn bomen afgedekt. "De jongens zijn er maar mee gestopt. Het was met die wind geen doen. Ik hoop dat het snel beter wordt, want ik heb een hele zwerm hongerige spreeuwen boven mijn bomen hangen. Ik word gek van die beesten!"

HOOGSTAM Telers met hoogstambomen lopen kans dat kersen voor de pluk, die naar verwachting volgende week begint, van de boom vallen. "De kersen zitten nu nog vrij vast omdat ze nog niet helemaal rijp zijn", zegt teler Dorresteijn uit 't Goy. "Het valt nog mee, maar liever heb ik minder wind. Hier en daar valt wel wat, maar gelukkig blijven de meeste kersen hangen. Het ziet er steeds mooier uit met die rode kleuren."

REGEN Op verschillende plekken zijn al wel takken van kersenbomen geknakt, blijkt uit een rondje door het gebied. De regen kan geen kwaad, zo lang het niet te lang aanhoudt, zegt Oskam. "Maar een uur of acht in de nattigheid en het is einde verhaal voor de kers. Het velletje barst dan open en dan kun je  er niets meer mee, hooguit jam maken. Het weer ziet er niet best uit voor de hoogstammen. Maar dat is het risico van het vak. Gelukkig heb ik het grootse deel van mijn boomgaard onder zeil staan."

Label:

Kersentijd