• Wethouder Geerdes nam in juni 2016 de kanosteiger bij de Tetwijkseweg in gebruik

    John van Amerongen
  • 'Jonkheer Ram' overhandigt miniatuur om contouren in gebruik te nemen

    John van Amerongen
  • 'Jonkheer Ram' en gemalin

    John van Amerongen

Kanoën en kasteelcontouren: beleef historie als recreatie

SCHALKWIJK Wethouder Geerdes nam maandag 20 juni samen met de Toeristische Kanobond Nederland de kanosteiger in de Spoorsloot bij de Tetwijkseweg in gebruik. Ook onthulde Geerdes samen met wethouder Kees van Dalen in de 'Tuin van Jonkheer Ram' het stalen contour van het kasteel dat op deze bijzondere plek heeft gestaan.

John van Amerongen

Wethouder Kees van Dalen van Cultuur en wethouder Geerdes voor Recreatie en Toerisme en het Eiland van Schalkwijk waren deze maandag naar de 'Tuin van Jonkheer Ram' gekomen voor nieuwe stappen in de ontwikkeling van toerisme en recreatie op het Eiland van Schalkwijk. Het Eiland van Schalkwijk is voor de gemeente al een tijdje een begrip op zich. Het gaat om het gebied ten zuiden van Houten, onderdeel van het buitengebied dat in het zuiden wordt afgebakend door de Lek en in het noorden wordt begrensd door het Amsterdam-Rijnkanaal, met in dat gebied twee kerkdorpen: Schalkwijk en Tull en 't Waal. 

KANOROUTE Zo is er een kanoroute in ontwikkeling waarbij in de toekomst ene rondje gevaren kan worden. Zo kan genoten worden van landschap en natuur. "Het is de bedoeling dat er wat te zien valt op het Eiland van Schalkwijk", vertelde wethouder Geerdes op deze bijzondere maandag.

Naast natuur en landschap heeft het Eiland van Schalkwijk ook historische waarde. Nu staat er een groot stalen frame dat de contouren van een kasteel weergeeft dat hier in 1536 op deze plek stond. Op deze manier kunnen mensen enigszins de historie van deze plek beleven. Het frame is gemaakt door carrosseriebedrijf Schevers.

RUSTSTPLAATS De kanosteiger is een van de nieuwe recreatievoorzieningen op het Eiland van Schalkwijk. Kanovaarders kunnen nu het Eiland doorkruisen en op verschillende plekken pauzeren. Bijvoorbeeld in het centrum van Schalkwijk (bij restaurant Jonkheer de Ram), bij Werk aan de Korte Uitweg, het Verdronken Bos en De Linielanding. Een andere bijzondere rustplek is de 'Tuin van Jonkheer Ram'. Naast een kanosteiger zijn hier ook bankjes neergezet. De tuin van dit kasteel is nekele jaren geleden gereconstrueerd en wordt onderhouden door vrijwilligers en met behulp van WIL ook door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De tuin is zeker een bezoekje waard. Deze nieuwe recreatiemogelijkheden zijn er gekomen met de inzet en hulp van vrijwilligers van de Tuin van Jonkheer Ram, de ijsbaan, de Toeristische Kanobond Nederland en lokale ondernemers. De gemeente en het programma Linieland (Nieuwe Hollandse Waterlinie) hebben financieel bijgedragen.

FIETSEN EN WANDELEN Afgelopen jaar zijn de fietsmogelijkheden op het Eiland van Schalkwijk al uitgebreid met de komst van de fietsbrug over het Amsterdam Rijnkanaal en het fietspad bij Streektransferium de Linielanding. Ook zijn VVV-fiets- en wandelroutes uitgezet en kan het 'Klompenpad' worden gewandeld. Onlangs kwam een nieuwe recreatiekaart uit. DIe is verkrijgbaar bij de VVV Kromme Rijnstreek.