Jongeren nemen stelling

HOUTEN Het jongerenpanel van Houten gaat een aantal stellingen formuleren over onderwerpen die zij belangrijk viinden. Daarmee willen ze begin volgend jaar in debat met de Houtense politiek. Reden is dat ze hun stem willen laten horen bij de lokale verkiezingen in maart 2018.

Martin Monkel

Het Jongerenpanel van Houten is de stem van de jongeren in Houten. "We staan in contact met de gemeente Houten en andere partijen in Houten en geven advies en denken mee". Het jongerenpanel organiseert ook verschillende activiteiten: van een feest tot aan een debat in de raadzaal in het gemeentehuis. Ten aanzien van het laatste wil het panel de komende tijd een aantal stellingen formuleren, waarmee ze begin volgend jaar de Houtense politiek willen confronteren.

Op 15 november verzamelden zich een aantal jongeren in het Oude Politiebureau om te praten over twee thema's: klimaat en huisvesting. Het eerste thema werd begeleid door medewerkers van de gemeente. Aan de hand van quizvragen moesten de jongeren hun mening geven over energieverbruik en duurzaamheid. Dit leverde hier en daar bijzondere antwoorden op en inzichten in de realiteit. Zo moesten bijvoorbeeld aangeven hoeveel voetbalvelden met zonnepanelen nodig zijn voor een gelijke opbrengst aan energie als de drie windmolens. En wat kost het per jaar om je mobiele telefoon op te laden? "Houten mag best een voorbeeld zijn" is de algemene wens.

Huisvesting is voor jongeren wat lastiger. Op de vraag hoeveel er nu al zelfstandig wonen gingen er twee handen in de lucht. Maar vrijwel iedereen was er zeker van dat hij/zij over 5 jaar ook zelfstandig kan wonen. Op de vraag hoe de gemeente dat dan voor elkaar denkt te krijgen waren de meningen verdeeld. Bepaalde aanwezige jongeren denken aan het (nog meer) ombouwen van kantoren, andere aan meer hoogbouw in Houten. Maar of dat op zo'n korte termijn kan worden geregeld?

De volgende bijeenkomst staat gepland op 13 december. Meepraten? Meldt je aan via de website van Shine.