• Jolien Kistemakers eerste avondvullende show

    Esther Verwimp
  • Jolien Kistemaker, derde van links.

    Esther Verwimp

Jolien Kistemaker 'Op eigen benen'

HOUTEN Overdonderd. Dat was ze. De zaal was uitverkocht. Alles viel voor haar op zijn plek. Alle ervaring die ze had opgedaan op het vlak van dans, zang en acteren kwam samen in haar eerste show. 

John van Amerongen

Dit was nog maar het begin", zei Jolien Kistemaker (28) na haar eerste avondvullende show 'Op eigen benen' in cultuurcentrum Makeblijde vrijdag 27 oktober. De geboren en getogen Houtense wist met haar optreden de harten van de toeschouwers te stelen. Ze zingt eigen Nederlandstalige nummers met herkenbare thema´s, ondersteund door drie muzikanten. Op 15 december komt er nog een voorstelling. Een droom is in vervulling gegaan. "Volgend jaar in Theater Aan de Slinger?"

ZANGLES Ze is serieus begonnen met zingen op haar veertiende. Toen nam ze zangles. "Ik zing eigenlijk mijn hele leven al. Als kind speelde ik veel toneel." Ze danste bij Stardance in Houten en kreeg musical les. "In de musical werd ook gezongen." De leraar raadde haar aan om privé zangles te nemen. Dat bleek een goede zet. "Ik wilde wel graag zingen en acteren, maar mijn pad lag meer op de dans." Ze ging naar de dansacademie en deed het zingen en acteren als vakken er naast. Toen ze aan het werk ging, ging ze toch meer acteren en zingen. Ze heeft na haar afstuderen een musical gedaan en werkt bij een theatergezelschap dat op scholen speelt.

CARRÉ In 2013 vroeg iemand, die wist dat Jolien zelf liedjes schreef, haar om op te treden op een open podium in de Kleine Bak van Carré. Ze vertelt dat ze altijd al wel liedjes schreef en ook choreografieën voor Stardance schreef." Ze deed dat schrijven van liedjes stiekem. Ze trad op tijdens dat open podium en zong een paar liedjes. Haar optreden viel in de smaak bij het publiek. "Oké, dit wil ik meer doen", wist ze toen.

HERMAN VAN VEEN Ongeveer vier jaar geleden kwam ze terecht bij het Herman van Veen Arts Center en legde zich daar meer toe op het solistisch optreden en zingen. Daar ontwikkelt ze zich verder op het vlak van zang, theater en liedjes schrijven. "Ik schrijf altijd eerst de tekst en daarna de melodie. Iemand vertelde me ooit dat je iets wat je geschreven hebt nooit moet weggooien. Als je er op dat moment niet uit komt, lukt dat soms later wel." Ze heeft gemerkt dat het voor haar ook zo werkt. Soms maakt ze jaren later een liedje compleet waar ze jaren eerder aan begonnen was. Ze trad in Houten al drie keer op tijdens Gluren bij de Buren. Daar deed ze meer ervaring op met het spelen van haar eigen liedjes, ze leerde wat wel en niet werkt qua liedjes. Die ervaring nam ze mee met het samenstellen van het programma.

DROOM Een aantal van die liedjes die ze toen speelde zitten ook in de show. Het oudste liedje is uit 2011 en het nieuwste liedje werd een paar weken voor de show afgemaakt. Het was de droom van Jolien om een avondvullend programma te maken met haar eigen liedjes. Ze kwam in contact met John van Wijngaarden die vertelde dat ze in Makeblijde meer wilden doen met theater. Hij had interesse in haar programma. Makeblijde bood haar de locatie en de gelegenheid om voor de eerste keer een avondvullend programma te spelen. Het programma is vervolgens in enkele maanden in elkaar gezet.

HOGER NIVEAU Jolien vindt het fijn met muzikanten samen te werken. "Ze tillen mijn liedjes zo op naar een hoger niveau. Prachtig." Gitarist Robin Scherpen maakte de arrangementen. Jolien maakte speciaal ruimte in haar agenda om dit te kunnen doen. Ze vindt het geweldig. "Ja, eigenlijk heb ik altijd van binnen gevoeld: 'Dit wil ik doen'." Ze kon niet goed geloven dat ze het ook daadwerkelijk zou doen. "Van binnen voelde het goed. Dit past veel beter bij me." Tijdens show praat ze de liedjes aan elkaar en leest ook gedichten voor.

KAARTEN BESTELLEN Mensen die nog kaarten willen bestellen kunnen dat doen via www.jolienkistemaker.nl Ze probeert de show nu geprogrammeerd te krijgen in seizoen 2018-2019 in kleine theaters. Kistemaker: "Misschien kan ik dit seizoen nog een paar festivals doen. We willen ook een cd opnemen. Ik wil nog heel veel andere dingen maken."