• John in actie, tijdens een interview met Thomas Schoot, ploegleider in de Tour de Schalkwijk van 2016.

    Chari van Amerongen

John van Amerongen stopt als verslaggever

'Elk verhaal is weer anders'

HOUTEN Deze maand is het precies 15 jaar geleden dat John van Amerongen begon als verslaggever bij ‘t Groentje / Houtens Nieuws. In al die jaren interviewde hij honderden Houtenaren, schreef duizenden artikelen en deed - altijd op de fiets - verslag van vele activiteiten.

Agnes Corbeij

John weet nog heel goed hoe het begon. “Ik was werkloos en een goede vriend van me zei dat ik de journalistiek in moest gaan. Of het toeval was of dat er sprake was van een helpende hand weet ik niet, maar die week zag ik de vacature in ‘t Groentje.”

FORMATIE John kon meteen flink aan de bak. “Ik werd op maandag aangenomen als politiek verslaggever en op dinsdag moest mijn eerste artikel klaar zijn. Ik moest maar even gaan uitzoeken hoe het ervoor stond met de formatie van de gemeenteraad.” Acht jaar lang bezocht John alle raadsvergaderingen en commissievergaderingen. “Ik vond de politieke verslaggeving altijd heel interessant.”

John kan zich nog heel goed het verhaal over de collectieve warmtepompsysteem van project Hofstad herinneren. “Ik werd toen gebeld door een ingenieur die vertelde dat het allemaal veel efficiënter had gekund, als ze naar hem hadden geluisterd. Ik heb zes weken over dat stuk gedaan. Het was heel technisch en het lag gevoelig. Uiteindelijk vroeg de politiek een hoorzitting aan over dit onderwerp.”

ONTMOETINGEN Na een periode van ziekte - de politieke verslaggeving was inmiddels overgenomen - ging John in 2011 verder als algemeen verslaggever. “Ik heb ontzettend veel mensen ontmoet.” Behalve het schrijven, heeft John ook veel gefotografeerd. “Ik heb het geleerd door het te doen. En ik heb daarbij ondersteuning gehad van een goede vriend, Jos Poulissen, oud-fotograaf van het UN.”

Sommige interviews waren moeilijker dan anderen. “Elk verhaal is anders. Het is een uitdaging om in elk verhaal de kwetsbaarheid juist aan te geven.”

OVERNAME In 2016 werd Houtens Nieuws van de familie Pater overgenomen door BDUmedia. “Het was een mooie tijd bij Jan Mijndert en Hanny Pater. Heel hartelijk en vriendschappelijk. Ik heb nog steeds goed contact met ze.” Toch was John ook blij met de overname. “Het biedt extra mogelijkheden. Toen Vincent ter Schure goud won op de Paralympische Spelen, konden we een foto kopen van hun prestatie op de Spelen.”

Ook was John blij met de online mogelijkheden. “Sinds de overname is de website pas echt belangrijk geworden. Ik vond het prachtig dat ik - als er nieuws was - daar de lezers meteen over kon informeren. En niet pas een week later, als de krant op de mat verscheen.”

NIEUWE WEG Na al die jaren moet John - door een verschil van inzicht met de werkgever - een andere weg gaan. “Ik wil alle mensen bedanken waarmee ik heb samengewerkt.” Wat hij precies gaat doen, weet hij nog niet. “Hopelijk blijf ik schrijven. Misschien start ik wel een eigen bedrijfje.”