• De Jagersvereniging vraagt hondenbezitters hun honden aan te lijnen in de natuur

    MaybelAmber, Pixabay

Jagersvereniging vraagt hondenbezitters: houd honden aan de lijn

LANGBROEK De lokale jagersvereniging, wildbeheereenheid Kromme Rijn e.o., heeft deze week 200 posters verstuurd naar haar leden. Daarop staat een verzoek aan wandelaars om honden aan de lijn te houden. De leden van de wildbeheereenheid zullen deze posters komende weken ophangen in het buitengebied om mensen bewust te maken van het risico dat loslopende honden vormen voor jonge dieren.

De wildbeheereenheid verstuurde deze week de posters naar haar leden. De leden zullen deze posters met name ophangen in gebieden waar veel mensen de hond uitlaten. Ondanks dat er bijna overal een verbod is op loslopende honden, komt het nog wel eens voor dat mensen hun hond niet aan de lijn doen. De jonge dieren die in deze periode geboren worden, zijn voor de hond met z'n uitstekende reukvermogen makkelijk op te sporen. Wanneer het dier uit zicht is van het baasje kan het nog wel eens voorkomen dat de hond een jong dier doodt. Reekalfjes, jonge hazen, konijnen en vogels maar ook bijvoorbeeld lammeren worden hiervan het slachtoffer.

Piet van Dijk, voorzitter van de wildbeheereenheid Kromme Rijn, is blij met het initiatief: 'Het is goed om mensen hiervan bewust te maken, omdat veel mensen niet weten dat een hond hiertoe in staat is. Jagers voelen zich betrokken bij het buitengebied en wat er leeft. Vanuit die betrokkenheid steken ze veel tijd en energie in de natuur, zoals het tellen van diersoorten en aanleg en onderhoud van natuur. Ook dit soort activiteiten op het gebied van voorlichting liggen, horen hier bij.'


WILDBEHEEREENHEID KROMME RIJN E.O. De wildbeheereenheid Kromme Rijn e.o. strekt zich grofweg uit in een denkbeeldige driehoek van De Bilt naar Rhenen enerzijds en Vianen anderzijds. Het werkgebied omvat 41.000 hectare. De wildbeheereenheid heeft 245 leden en 110 donateurs.