• Inge Bos, Nora Bakker, Renate Wiegers en Katrien de Jonge hebben dezelfde passie voor kunst maar geven daar op verschillende manieren uiting aan.

    Richard Thoolen

Inspirerende expositie Kunst kijken en beleven in Kunsthuis Houten

HOUTEN Vier Houtense kunstenaars willen niet alleen hun kunst exposeren, maar de bezoekers ook in staat stellen hun kunst echt tot zich te nemen om het tot een persoonlijke beleving te maken. Renate Wiegers, Nora Bakker, Katrien de Jonge en Inge Bos delen de passie voor kunst, maar gebruiken verschillende materialen om dat tot uiting te brengen. Bakker: ,,Wij maken mooie dingen en willen dat graag delen met de mensen, ze er ook van laten genieten. Maar ook willen we onze passie uitdragen. Wij worden er heel gelukkig van en dat gunnen we iedereen. Door met kunst bezig te zijn ontwikkel je jezelf en geef je ruimte aan je creativiteit. Wij vertellen er graag over en nodigen de mensen van harte uit om langs te komen tijdens onze expositie. Voor wie dat leuk vindt bieden we ook de mogelijkheid om het zelf eens te proberen."

door Richard Thoolen

QUILTS Renate Wiegers werkt met stof, ze maakt quilts. Wiegers: ,,Ik ben er zelf een voorbeeld van wat kijken naar kunst met je kan doen. Zo'n 12 jaar geleden kwam ik bij iemand thuis die een quilt aan de wand had hangen. Ik werd er door geraakt. Ik maakte wel al kleding, maar dit was iets heel anders. Ik wilde het ook leren en na de kunst afgekeken te hebben ben ik het gewoon gaan doen." Quilten bleek een techniek die zich leent voor het maken van veel verschillende objecten. Naast grote wandkleden maakt Wiegers onder andere ook beddenspreien, pannenlappen, kussenhoezen en tassen. Een bijzondere creatie is de herinneringsquilt. ,,Ik maak deze van gedragen kleding van een dierbare die overleden is. Het is heel mooi en troostrijk om deze kleding terug te zien in de vorm van een deken."

BEELDEN Nora Bakker tovert met haar beitels objecten uit steen. Bakker: ,,Ik ben er in 2006 mee begonnen. Het bijzondere van steenhouwen is dat je iets creëert door weg te hakken. Dat is best spannend om te doen, want hak je te veel weg dan kun je helemaal overnieuw beginnen. Ik koop mijn stenen meestal in Nederland, maar soms haal ik ze zelf bij een talkgroeve in Luzenac. Bij het bordje 'interdit au public' vond ik mooie stenen die te hard waren om talk van te kunnen maken en daar gedumpt waren." Bakker maakt voornamelijk abstract werk met ronde organische vormen. Daarvoor gebruikt ze steensoorten van verschillende hardheid waaronder: speksteen, albast en serpentijn. ,,Ieder kunstwerk dat ik maak heeft een verhaal. Voor mij is het geslaagd als er mooie vormen in zitten, en ook spanning, onverwachte elementen. Ik laat me inspireren door wat ik om me heen zie, maar ook door andere beelden en schilderijen."

TEKENINGEN EN SCHILDERIJEN Inge Bos werkt het liefst met acrylverf en pastelkrijt. Bos: ,,Voor mij ligt de basis in 1985 toen ik op de Pedagogische Academie zat. Ik kreeg daar biologie en tekenen van een leuke inspirerende leraar. Tijdens een excursie naar Schiermonnikoog heb ik in de duinen een aquarel gemaakt. Hoewel ik dat toen heel leuk vond raakte het tekenen en schilderen daarna toch op de achtergrond. Pas toen ik naar Houten verhuisde in 1993 begon het weer te kriebelen. Na lessen gevolgd te hebben bij Ars Peintura kwam de scheppingsdrang weer tot volle bloei." Bos vindt haar inspiratie vooral in de natuur. ,,Als ik bijvoorbeeld een vlinder zie met prachtige kleuren dan kan dat aan de basis staan van een nieuw idee. Dat zie je dan niet letterlijk terug als vlinder maar meer in een abstract werk met een gelaagdheid en soortgelijke kleuren compositie."

VILT Katrien de Jonge volgde haar allereerste viltcursus bij het Cursusproject in 2006. De Jonge: ,,Ik ben altijd met stof in de weer. Ik vind het leuk om daar kleding van te maken. Op de lapjesmarkt zit ik werkelijk aan iedere rol. Het leuke van vilten vind ik dat je ieder stukje kunt bewerken en dat je het kunstwerk onder je handen ziet ontstaan. Soms sta ik versteld van mezelf en is het resultaat werkelijk fantastisch! Maar het kan soms ook helemaal niks zijn en dan leg ik het weg voor later. Ik gooi nooit iets weg. Ik haal werkelijk overal inspiratie vandaan. Soms zet ik zelfs mijn TV stop als ik iets moois in beeld zie." De Jonge maakt diverse voorwerpen van vilt: lampenkappen, vitrage, alles voor het interieur en kleding. Katrien draagt een prachtige gekleurde jas die ze zelf gevilt heeft. ,,Omdat die zo kleurrijk en opvallend is duurde het even voor ik hem aan durfde te doen, maar nu draag ik hem met trots."

EXPOSITIE De expositie wordt op zaterdag 4 mei om 14.00 feestelijk geopend. De toegang is gratis en iedereen is welkom. Daarna is de galerie iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur geopend. Tijdens de expositie bestaat de mogelijkheid om werk van de kunstenaars aan te schaffen.