• Zo werden de aanrechtbakjes en kliko's bij de start van de proef gebracht.

    John van Amerongen

Initiatief voor petitie: "Nee tegen 4de kliko in Houten"

HOUTEN Op http://www.petities24.com/4deklikohouten is zondag een petitie gestart waar handtekeningen worden ingezameld voor een: " 'Nee tegen een 4e kliko' en een 'nee' tegen de vooringenomen houding van de gemeente om koste wat kost die 4e kliko voor de deur te willen zetten." Deze petitie doet tegelijk een oproep om serieus naar nut, noodzaak en alternatieven te kijken. "Dit zodat er geen extra kliko naast de Grijze , Groene en Blauwe komt", zo staat bij de inleiding bij de petitie op internet. Vanmorgen vroeg waren er al 208 handtekeningen gezet.

John van Amerongen

"De gemeente Houten toont al enkele jaren een vooringenomen houding voor de invoering van een 4e (!) kliko. Deze moet er komen en de gescheiden inzameling moet slagen. Initiatieven van inwoners worden genegeerd en in het gemeentehuis is men Oost-Indische doof voor alle bezwaren en kritieken die er al vanaf het eerste moment zijn. Alle geluiden worden genegeerd om het project maar te laten slagen. Bewoners van Houten staan positief tegenover het scheiden van afval, maar niet ten koste van alles", zo schrijft de initiatiefnemer of -nemers van de petitie.

AFVALSCHEIDING Afvalscheiding is een belangrijk onderdeel van een goed en milieugericht afvalbeleid. In Houten hebben de meeste huishoudens daarom drie verschillende kliko's. Een blauwe voor papier, een groene voor gft-afval en een grijze voor het restafval. Daarnaast wordt uiteraard glas in de glasbak weggebracht. Ook zijn er speciale afvalzakken voor het apart ophalen van plastic, metaal (blik) en drinkpakken (PMD). De gemeenten heeft een proef gedaan met een 4de kliko voor PMD.

BERICHTEN PERS "Berichtgeving in het Groentje toonde al aan dat de proef in de wijk de Bermen en Akkers verlengd moest worden tot einde 2016, dit omdat er niet de gewenste resultaten behaald werden. Een wel afgewogen keuze tussen nut, noodzaak en alle alternatieven is iets waar Houtenaren recht op hebben.  Alternatieven zoals bijvoorbeeld Klikm (Klikm.nl) of de Kroonring (kroonring.nl) of ondergrondse containers bij glasbakken of gewoon de huidige situatie. Beter 26 dagen per jaar een alternatief dan 365 dagen een container in het zicht. Uitspraak van Wethouder van Liere: "Ze moeten er maar aanwennen, net als aan de andere kliko's" ", aldus tekst op de petitiewebsite.