Initiatief tot monument voor bemanning bommenwerper

Het monument bestaat uit een zwarte granieten plaat op een zwerfsteen die herinnert aan deze gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog met daarop de namen van de Engelse en Schotse bemanningsleden van deze Stirling bommenwerper. De school in 't Goy zal het monument adopteren. De bommenwerper werd in de omgeving van Houten aangeschoten door een Duitse nachtjager toen de bemanning terugvloog van een bombardement uitgevoerd op Dortmund. Het toestel stortte rond 1.45 uur neer op de noordelijke dijk van het Amsterdam-Rijnkanaal, tussen de boerderij van Gert Hoogland en de boerderij 'De Hoogt' van Vernooij. In diezelfde nacht, nog voor het neerstorten werd op de boerderij van Hoogland een baby geboren. In het volgende Groentje meer over de bommenwerper.

Initiatief

Bert van der Weijden is de belangrijkste initiatiefnemer van de Lions. Rond hem formeerde zich een werkgroep binnen de Lions met daarin Rino Jonkers, Herman Kosten en Otto Wttewaall. Bert van der Weijden kwam in de ban van het verhaal van de Stirling doordat zijn vrouw vertelde dat een collega van haar een graf had geadopteerd van een piloot die in 't Goy was neergestort in de Tweede Wereldoorlog. Bert ging meer informatie zoeken, een familie in Schotland werd opgespoord en hij begon het verhaal te vertellen in presentaties. Het ging nog meer voor hem leven toen een nicht van één van de bemanningsleden, Susan Mugridge, via internet reageerde op een powerpoint presentatie die Bert had gegeven voor de Probus en die op de website was gezet. Deze Susan werd heel actief en wist de andere nabestaanden te achterhalen. Geïnspireerd door andere monumenten in Nederland voor bemanningen van neergestorte vliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog ging bij Bert het idee leven dat er ook zo'n monument in 't Goy moest komen. " 't Goy heeft bovendien geen monument dat aan de Tweede Wereldoorlog herinnert", zo zegt Bert. "Het werd tijd dat er in 't Goy ook wat kwam." Meer informatie en interessante verhalen rondom deze bommenwerper kunt u vinden op https://www.lions.nl/?club=houten

Programma gasten

De Schotse en Engelse gasten worden ondergebracht in de Bed and Breakfast aan de Nachtdijk. Zij zullen op 4 mei de graven van de bemanningsleden van de bommenwerper in Leusden gaan bezoeken. In de middag zullen zij de burgemeester vergezellen bij het brengen van bloemenhuldes bij graven van geallieerde militairen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog en zijn begraven op kerkhoven in de gemeente Houten. 's Avonds zullen zij ook de herdenkingsdienst in de kerk en de herdenking op het plein in het Oude Dorp bijwonen. Op 5 mei zullen ze onder andere de plek van het neerstorten bezoeken en bij de onthulling aanwezig zijn.

De werkgroep kan nog financiële ondersteuning gebruiken. U kunt mailen met bert@vdweijden.eu . (JvA)