• Jeroen Balk, steekt zijn duim op voor wie gaat voor een Hartveilig Houten

    Irene van Valen

Iedereen vóór hartveiligheid

HOUTEN Midden in de actieperiode van de actie Samen voor een Hartveilig Houten vragen we Jeroen Balk, oprichter van Veilig Houten, naar de tussenstand. De bedoeling van deze actie is om op 23 plekken in Houten waar een AED apparaat ontbreekt deze openbaar beschikbaar te hebben. Hierbij is gekeken naar de 6 minuten dekking.

,,Van de 23 acties zijn er drie afgesloten, " vertelt Jeroen trots. ,,In wijk het Mos hadden we binnen vijf dagen onze AED bij elkaar gesponsord. Dat bedrag is volledig door burgerparticipatie opgebracht. Daarnaast zijn twee AED's volledig gesponsord, één door Plantenkwekerij Jongerius en de andere door De Rooij Transport uit 't Goy."

door Irene van Valen

DONATIES ZIJN NODIG Iedere AED kost €2735,-, waarvan Philips per stuk €1075,- doneert. Het is de bedoeling dat de resterende €1660,- door wijkbewoners of inwoners wordt gedoneerd. De kosten van AED's zijn zo hoog omdat het een geavanceerd apparaat is. Ze hangen in een beveiligde kast die alleen toegankelijk is met een pincode. Deze pincode wordt naar aangemelde hulpverleners gestuurd zodra een AED apparaat nodig is. Bij elke AED hoort een onderhoudscontract voor vijf jaar, dat misschien verlengd wordt tot 10 jaar. De AED's zijn aangesloten op elektriciteit, omdat bij kou het apparaat verwarmd en bij hoge temperaturen juist afgekoeld moet worden. Zo blijft het apparaat altijd en onder alle omstandigheden functioneren. Daarnaast zijn ze voorzien van een alarmsysteem bij sabotage."

In principe kan iedereen een AED bedienen, want het apparaat geeft heldere aanwijzingen. ,,Of iemand nuchter en stressbestendig genoeg is om te handelen en een AED te bedienen is een ander verhaal. Daarom wil Veilige Houten na deze actie en als Houten voldoet aan de zes minuten norm, zich sterk maken voor het trainen van mensen en reanimatiecursussen aanbieden."

SAMEN VOOR HOUTEN Niet in elke wijk loopt een AED actie. Dat heeft te maken met de reeds aanwezige 24/7 beschikbare AED apparaten. ,,Of er wel of geen AED actie in de wijk is zou echter geen reden moeten zijn om wel of niet te doneren. Om met elkaar een Hart veilig Houten te bereiken, hebben we iedereens bijdrage nodig. Bedenk dit: jij kan buiten de eigen woonwijk hulp nodig hebben. Stel dat je buiten je eigen woonwijk een hartstilstand krijgt. Dan zou je enorm blij zijn te ontdekken dat een AED op tijd beschikbaar is en jouw leven redt. We zijn samen verantwoordelijk voor die veiligheid. Daarom is deze actie Samen voor een Hartveilig Houten een gezamenlijke actie van en voor alle Houtenaren. We helpen hier onszelf mee. Vergeet vooral niet dat veel kleine bijdragen een bedrag groot maken. Zolang iedereen maar mee doet en doneert via www.veilighouten.nl/doneren."

Kijkend naar de 23 acties die lopen meldt Jeroen dat er naast de drie afgesloten acties er negen acties zijn die wat betreft donaties over de helft van het benodigd bedrag zitten. ,,Een hartveilig Houten is daarmee nog niet bereikt, maar we gaan door."

Kijkend naar andere woonplaatsen die volledige AED dekking willen bereiken of hebben behaald, zou Houten zich kunnen onderscheiden wanneer wij binnen deze ene maand, de duur van de actieperiode, heel Houten door middel van burgerparticipatie volledig hartveilig maken. ,,Ik hoop dat inwoners inzien hoe belangrijk dit voor ons samen is en hiervoor gaat."