• Aantal leden van het HMC in theater de Slinger

    Rina Knopper

Houtens Muziek Collectief viert 20-jarig bestaan: ,,Als ik piano speel ben ik in mezelf"

HOUTEN ,,Als ik piano speel ben ik in mezelf" aldus een jonge leerling van de pianolessen bij het Houtens Muziek Collectief. Het Collectief dat dit jaar uitgebreid hun 20-jarig lustrum viert. Het HMC is in die twintig jaar uitgegroeid van een -min of meer- uit nood geboren collectief van muziekdocenten naar een professionele club bevlogen mensen met een visie waarbij de lat hoog ligt....inmiddels met ongeveer 40 docenten en 1000 leerlingen. Voor de eindvoorstelling op vrijdag 5 juli zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Meer info www.muziekschoolhouten.nl

HET COLLECTIEF Het HMC bestaat uit ZZP-muziekdocenten die zich aan elkaar verbinden. Anthon van der Horst, al ruim 5 jaar verbonden aan het collectief als voorzitter en René Maurer, bijna vanaf de start docent bij HMC, vertellen deze morgen graag over deze bevlogen club mensen.

''De muzieklessen zijn voor iedereen. Om alle ontwikkeling te bevorderen maken wij geen onderscheid tussen hoog of laag niveau. Wat wij graag willen is dat de leerlingen hun vorderingen laten zien en horen aan publiek. De essentie van de lessen; je vrij voelen om muziek te maken en in deze -social mediatijd- in contact te komen met jezelf is de basis van ons onderwijs. Wij starten al met baby lessen, muziek op schoot. Liedjes zingen bij het tandenpoetsen of aankleden. De leerlingen ontdekken zo spelenderwijs dat muziek vrolijk maakt en mooi is. Eerst ontwikkelen ze liefde voor muziek en pas later komt de specialisatie. Dan wordt er een instrument of een richting gekozen. Dan pas worden er noten geleerd en gelezen. Tegenwoordig gaat dat ook meer spelenderwijs, hier is bijvoorbeeld een app voor. Wij blijven de lessen vernieuwen, zo zijn wij gestart met een nieuw concept waarbij wij elke week duo en méér samenspel lessen aanbieden." Tot slot benadrukken beide heren ,,Muziek is emotie en muziek verbindt, elk kind zou in ieder geval moeten proeven van wat muziek allemaal voor je doet. Kijk maar eens wat er gebeurt als het volkslied wordt ingezet. Tot slot willen wij als HMC Theater Aan de Slinger hartelijk danken voor de prettige samenwerking."