• Andee poseert voor een training bij de Houten Dragons met één van haar grootste fans: oma Martha. Het team is al bezig met de warming-up, maar van coach Martin de Koning mocht Andee haar persmomentje hebben.

    Richard Thoolen

Houtens honkbaltalent naar EK

HOUTEN Van 31 juli tot en met 3 augustus vindt in Rouen (Frankrijk) het Europese Kampioenschap Honkbal voor dames plaats. De verwachting is dat onze dames daar, net als hun voetballende collega's, hoge ogen gaan gooien. De Houtense Andee van der Wielen wist zich met haar 16 jaar te kwalificeren voor het Nederlandse damesteam, als outfield-speler. Als één van de jongste Oranje-speelsters ooit valt zij op door haar loopvermogen, goede vangtechniek en slagkracht.

COACH Coach Marc Neville heeft hoge verwachtingen van zijn team. Neville: ,,Het zijn allemaal jonge, getalenteerde en gedreven dames die er helemaal voor willen gaan. Er is een grote saamhorigheid en iedereen wil het beste van zichzelf geven. Wij als coachteam hebben de uitdaging om 10 nieuwe meiden in te gaan passen in het team. De speelsters komen van diverse clubs uit heel Nederland en moeten veelal op een andere plaats leren spelen dan zij gewend zijn bij hun eigen club. Op het EK treffen we twee sterke tegenstanders: Frankrijk en Tsjechië. Beide landen hebben geïnvesteerd in het dames honkbal en zijn tegenstanders van formaat. We zullen echt moeten knallen om het toernooi te winnen en ons daarmee ook te kwalificeren voor het Wereld Kampioenschap. Er is nog veel werk te verrichten, maar er zit een stijgende lijn in. Volgende week houden we nog een trainingskamp en dan moet het gaan gebeuren."

ANDEE In April organiseerde general manager Ivette van Putten een selectietraining voor het Nederlandse dames honkbalteam. Andee maakte daar indruk door direct een homerun te slaan: na een krachtige zwaai van haar knuppel sloeg zij de bal over het hek aan de andere kant van het veld. Aangezien de honkbal doorgaans met meer dan 90 kilometer/uur wordt geworpen door de pitcher is dit een bijzondere prestatie. Andee: ,,Ik viel ook op door mijn snelheid en vangcapaciteiten. In het outfield komen de ballen vaak aanzeilen en die moet je goed kunnen inschatten om te vangen. Soms moet je er ook naar duiken, wat ik nog beter aan het leren ben. En dan moet je goed kijken waar je de bal naar toe gaat gooien: naar de pitcher, catcher of één van de honken."

DRAGONS Andee is haar sportieve carrière begonnen bij de Houten Dragons waar zij met veel plezier speelde bij de aspiranten. Andee: ,,Een veel gemaakte stap door meisjes is dat als ze ouder worden gaat softballen. Maar ik wilde echt blijven honkballen. Het probleem is echter dat er te weinig meiden/dames zijn die de honkbalsport beoefenen, en dat vrouwen daarom alleen kunnen spelen als ze bij een mannenteam geplaatst kunnen worden. Nu zijn mannen over het algemeen sterker en willen liever geen meiden in hun team. Of als ze wel meiden opnemen, dan worden deze op de minst belangrijke posities geplaatst. Helaas kon ik bij de Houten Dragons geen honkbal spelen en daarom ben ik op zoek gegaan naar een club waar dat wel kon." Andee vond deze club en komt sinds kort uit voor de Green Hearts te Linschoten. Andee: ,,Ik speel daar in een juniorenteam met overwegend jongens, maar dat is voor mijn ontwikkeling niet verkeerd. Het spel van jongens is sneller en met meer power, en ik word daardoor echt uitgedaagd en gestimuleerd." Een soortgelijk verhaal heeft Floor Wessels. Floor: ,,Ik kom uit Zeewolde en er was voor mij geen plaats in het honkbalteam. Ik ben gaan zoeken en kwam uiteindelijk terecht bij HCAW te Bussum." Floor is eveneens 16 jaar en geselecteerd voor het Nederlandse team op basis van haar talent en wilskracht.

HONKBAL VOOR DAMES Voorheen konden meisjes tot hun 12e jaar de honkbalsport beoefenen en moesten daarna stoppen, of de overstap naar softbal gaan maken.Dit was een doorn in het oog van Ivette van Putten, die het dames honkbal in Nederland van de grond heeft getrokken. Ivette: ,,Softbal is een andere sport dan honkbal, en ik vond gewoon dat meisjes ook moesten kunnen honkballen. Dat er tegen meiden gezegd werd dat ze niet mochten honkballen vond ik belachelijk." Met haar toenmalige partner Percy Isenia, een bekende Nederlandse honkbalspeler, zette Ivette zich in voor vrouwen honkbal in Nederland. Ze richtte de stichting Women's Baseball Netherlands op en Percy werd de eerste bondscoach van het Nederlandse dames honkbalteam. Ivette: ,,We waren heel vooruitstrevend en lange tijd het enige nationale dames honkbalteam in Europa. Dat was ook de reden dat we wel mee konden doen een WK's, maar niet aan EK's. Op wereldniveau konden we nog niet echt meedoen. Landen als Japan, Verenigde Staten en Canada waren veel verder in hun ontwikkeling en lieten ons alle hoeken van het veld zien. " Neville: ,,Maar ook wij zijn constant in ontwikkeling en maken een sterke groei door. Onlangs hebben we tegen Canada, de nummer 2 van de wereld gespeeld. We hebben wel verloren, maar boden goed spel."

FRANKRIJK Andee: ,,We hebben oefenwedstrijden gespeeld tegen verschillende clubs. We groeien nog steeds als team waardoor het steeds beter gaat. Ik denk dat we in Frankrijk een goede kans maken om Europees Kampioen te worden. Tegen Frankrijk hebben we de beste kansen. Tsjechië kan weleens moeilijk worden. Dat team heeft twee professionele coaches aangetrokken uit de Verenigde Staten. Tijdens het EK spelen we 2x tegen elkaar, een keer uit en een keer thuis. We beginnen woensdag 31 juli als thuisploeg tegen Frankrijk. Donderdag 1 augustus spelen we aan het begin van de middag als thuisploeg tegen Tsjechië en aan het eind van de middag weer tegen Frankrijk. En vrijdag 2 augustus sluiten we af tegen Tsjechië."

SUPPORT Andee ondervindt van haar ouders en opa Tom en oma Martha grote steun. Opa Tom: ,,Sinds Andee bij de Grean Hearts te Linschoten speelt is het voor ons wel wat verder fietsen geworden, maar dat hebben we er graag voor over." Oma Martha: ,,We zijn heel trots op Andee. Ze is een drukke meid, en zeker niet op haar mondje gevallen. Leuk om te zien hoe ze zich heeft ontwikkeld sinds we haar vanaf haar 9-de jaar naar de trainingen van de Houten Dragons hebben gebracht. We zijn overigens onverminderd trots op haar broer Angus van 13 jaar oud, die wel bij de Houten Dragons speelt."

VOLGEN Voor wie de verrichtingen van het Nederlandse dames honkbalteam op het EK te Rouen wil volgen en eventueel support wil verlenen kan dat doen middels de facebook-pagina www.facebook.com/womensbaseball.nl. Hier zullen de dames en Ivette verslag doen van hun verrichtingen en commentaar geven. Ivette: ,,Als general manager speel ik zelf niet mee, maar vervul ik wel een belangrijke taak. Om de meiden te ontlasten draag ik werkelijk overal verantwoordelijkheid voor: van het regelen van reis en verblijf tot het er voor zorgen dat de was gedaan wordt. En ik verzorg ook de PR. Ik ben er trots op dat ik mijn doel heb weten te bereiken: dat meiden gewoon kunnen (blijven) honkballen!"