• Arne Schaddelee in het Provinciehuis van Utrecht

    Judith Leroy

Houtenaar als mede-auteur

HOUTEN Arne Schaddelee is woonachtig in Houten en al jarenlang Statenlid van de provincie Utrecht. Hij schreef er samen met andere experts een boek over. "Pas na vier jaar heb je de kneepjes van het vak werkelijk onder de knie."

Mieke van Rooijen

"Als mensen de deur uitstappen, hebben ze meteen met de gemeente te maken", legt Schaddelee uit. "En beslissingen vanuit de landelijke politiek krijgt men ook mee. Maar de provincie", hij zucht een moment. "Eigenlijk is de provincie een ondergeschoven kindje."

AANSLUITING "Onterecht", vervolgt Schaddelee zijn verhaal. "We zorgen er bijvoorbeeld voor dat verschillende steden in de provincie werkelijk op elkaar aansluiten qua aantal woningen en qua winkels." Maar ook de letterlijke verbinding tussen steden leggen de Provinciale Staten.

PASSIE Houtenaar Schaddelee vertelt gepassioneerd over zijn vak. "Het begon allemaal toen ik nog scholier was. Ik kwam in het Provinciehuis en schreef er een werkstuk over." In 2011 werd Schaddelee gekozen als Statenlid.

"En dan komt er ontzettend veel op je af", zegt hij. "Het inwerkprogramma is heel inhoudelijk." Vorig jaar ontstond hierom het idee om een boek te schrijven voor nieuwe Statenleden. "Ik heb er nooit bij stilgestaan, maar toen ik begon: het duurde echt wel even voordat ik wist hoe alles werkte. Met het boek proberen we aankomende Statenleden kaders en handvatten mee te geven."

PRAKTIJK Schaddelee schreef het boek met drie andere auteurs. "We proberen zo concreet mogelijk gereedschap mee te geven met het boek", zegt Schaddelee. De auteurs beschrijven hele algemene zaken, bijvoorbeeld handvaten om een fractievergadering te organiseren.

Maar ook veel concretere zaken komen aan bod. Schaddelee gebruikte hiervoor zelf voorbeelden uit de praktijk.

"Ik heb een eigen communicatiebureau, dus communiceren staat bij mij echt voorop." Zo stapte hij bijvoorbeeld op de fiets om met mensen in het buitengebied van Houten te gaan praten. "Dat veranderde mijn blik op de aanleg van de A12", zegt hij. "Dit beschrijf ik met een column in het boekje."

"En het is fantastisch wat je dan allemaal ziet en hoort", hij begint te glunderen. "Zo kom je bij boeren op het erf, zie je werkelijk de boomgaarden. Die dingen zijn prachtig."

TAKENPAKKET "Dat is ook een stukje wat bij het vak hoort. We bemoeien ons met de ruimtelijke ordening, de regionale economie en de woningbouw." Schaddelee benadrukt dat hij soms stevige gesprekken moet voeren, maar ook graag wil luisteren. "Daarom is communiceren ook zo belangrijk."

SYMPOSIUM Vrijdagochtend 8 mei wordt het Zakboek Statenleden gepresenteerd in het Provinciehuis van Utrecht. "Ook Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol is hierbij aanwezig", zegt Schaddelee. "En iedereen is welkom trouwens!"

"Vanaf die dag is het boek ook verkrijgbaar." Hij begint te lachen. "Het heet Zakboek Statenleden, maar echt een zakboek is het niet. We hebben ongeveer tweehonderd pagina's gevuld met informatie."