• De bakfiets van De Krachtfabriek vol met hout van het oude dak van Schoneveld.

    Marleen Biesheuvel

Houten-Zuid komt tot bloei

"Willen jullie een stukje voor in 't Groentje schrijven? Over waarom jullie meedoen aan de WijkExpeditie en samenwerken met routeregisseur Marleen Biesheuvel?" Ja, dat willen wij wel.

VERBINDING Wij doen mee in de eerste plaats omdat de missie ons uit het hart gegrepen is: meer verbinding en saamhorigheid in Houten-zuid creëren. Wij wonen beiden al achttien jaar in Houten-Zuid, Barbera in de wijk Het Meer en Marc in De Mossen. Het is hier prachtig wonen; op deze nieuwe grond, dichtbij de Rietplas met zijn vele vogels en dichtbij de weilanden met de ooievaarsnesten, met Castellum op loop- en fietsafstand.

ONTGROENEN De Vijfwal in Houten-Zuid is mooi aangelegd, vijf met bomen beplante dijken vormen samen een vijfhoek en verbinden het oostelijk en westelijk deel van Houten-Zuid. Verschillende kunstwerken verrijken de beleving tijdens het spelen, hardlopen en wandelen op de Vijfwal. Wat wij echter wel ervaren, is dat er nog weinig nieuwe geschiedenis in het Houten-zuid is geschreven, er is nog weinig een stempel gedrukt op deze nieuwe uitbreiding van Houten. Het saamhorigheidsgevoel in een straat of in een wijk is nog heel jong, net als de bomen die er zijn aangeplant. Het is er overal nog erg groen, en wij, de inwoners, zijn eigenlijk ook nog aan het ontgroenen. De expeditieleden van de WijkExpeditie willen een handje helpen in deze ontgroening en ons verbinden met de oude grond waarop Houten-zuid is gebouwd.

KRACHTFABRIEK Onderweg naar 21 september mag er van alles ontstaan aan nieuwe initiatieven en kan iedereen elk moment aansluiten. Misschien voelt dat in het begin onwennig, je weet tenslotte niet wat er uitkomt, maar ook dat is onderdeel van de ontgroening. Wij zijn beiden inspirator bij de KrachtFabriek en daar al iets gewend geraakt aan dit ontgroeningsproces. In de KrachtFabriek wordt de slogan 'tot bloei komen is menselijk' geleefd. De menselijke maat staat er centraal. Er ontstaan allerlei verschillende initiatieven, omdat je er de toestemming krijgt om vooral te doen waar jij zin in hebt en wat jij belangrijk vindt. Dat is voor iedereen anders.

STEMPEL VAN BLOEMEN Als teamleden van het routeteam van de WijkExpeditie hebben we ons de laatste tijd beziggehouden met De Vijfwal. Een leuk nieuw initiatief is er door ontstaan: de Houtense Bijzaken.

Samen met Ronald Verbeek (imker en voorvechter voor meer biodiversiteit in Houten) en Thijs Varkevisser (die samen met Marleen Biesheuvel onder andere bijenhotels maakt van het hout van het oude dak van Schoneveld), willen we de Vijfwal ontgroenen en op diverse plaatsen onze stempel drukken. Een stempel van bloemen welteverstaan.


ZWAAN KLEEF AAN Heb je zelf een idee of verlangen voor Houten-zuid? Of wil je gewoon meer ontgroenen en je verbinden aan een enthousiast groepje Houtenaren, kom dan naar één van de bijeenkomsten van de WijkExpeditie! Elke 21ste van de maand in Schoneveld. Wil je meer weten over de KrachtFabriek? Loop gewoon eens binnen, elke ochtend is er een aanspreekpunt aanwezig.

Marc Faber en Barbera Blokland