• Peter Werkhoven

    John van Amerongen

Hoe twee wielen bezielen

HOUTEN Enthousiast en druk gebarend kan Peter Werkhoven vertellen over de fiets en het fietsen. Peter is een boeiend verteller. Het gaat over de fietstochten die hij gemaakt heeft in binnen- en buitenland, in Spanje en China. Maar hij vertelt ook enthousiast over de wetenschap rond het fietsen. Bijvoorbeeld dat fietsen de meest energie-efficiënte voortbeweging is op aarde. Het kost op een fiets namelijk het minste energie om een kg gewicht te verplaatsen. 1 kilo suiker is voldoende om fietsend 170 km af te leggen.

John van Amerongen

De Fietsersbond Houten heeft Peter Werkhoven uitgenodigd om op de Algemene Ledenvergadering een presentatie te geven als enthousiast fietser die verlangt naar inzicht in het unieke fenomeen van het fietsen.

Nieuwsgierigheid is wat Peter Werkhoven kenmerkt en drijft. Daarnaast heeft hij een grote passie voor fietsen, die ooit begon met een fietsvakantie als 12-jarige met zijn ouders. Al fietsend gaat die nieuwsgierigheid gewoon door en komen er allerlei vragen bij hem op die om een antwoord vragen. Bijvoorbeeld of je er misschien ook voordeel van kunt hebben dat er iemand in je wiel zit of is dat alleen degene die achter je rijdt? Iedereen denkt waarschijnlijk aan het nadeel dat je hebt als je voorop rijdt en dat je degene die achter je rijdt uit de wind houdt. Over welke voordelen er zijn van het in 'n het wiel rijden vertelt Peter meer in zijn presentatie.

Ter voorbereiding van de aanstaande presentatie bespreekt Peter Werkhoven het onderwerp met JanPeter Westein van de Fietsersbond Houten. Er is meer dan voldoende stof om te vertellen. De verhalen gaan over het genoegen van het fietsen; het op eigen kracht bewegen en genieten van de schoonheid van het landschap en in verre landen ook van de cultuur. De bevindingen volgen op de vragen die tijdens het fietsen ontstaan. Zoals, fietsen heet goed voor het milieu te zijn, maar hoe zit het eigenlijk met de CO2-uitstoot van fietsers in vergelijking met die van auto's?

In het dagelijks leven is Peter Werkhoven directeur wetenschappelijk techniek van TNO. Daarnaast is hij deeltijd hoogleraar virtual reality aan de Universiteit van Utrecht. De combinatie van zijn passie als wetenschapper met die van zijn passie als fietser maakt dat hij van alles op het vlak van wetenschap heeft uitgezocht over de fiets. Een deel daarvan presenteert Peter op de bijeenkomst van de Fietsersbond. Peter Werkhoven: 'Misschien komt er nog wel eens een boek van.'

De bijeenkomst van de Fietsersbond  is woensdag 17 januari n het 'Het Velodroom', Kruisboog 14, aanvang 20:00 uur.

Voor deze vergadering zijn naast de leden ook nadrukkelijk niet-leden uitgenodigd die geïnteresseerd zijn in het verhaal van Peter Werkhoven. Laat even weten dat u komt via houten@fietsersbond.nl Meer over Peter Werkhoven op zijn website: www.peterwerkhoven.nl