• De winnende teams met links team KWC, met eerste van links Marnix van Oort en naast hem Twan Bakker

    Landelijke Geschiedenis Quiz

Houtense KWC-leerling derde bij landelijke geschiedenisquiz

ZALTBOMMEL Zaterdag 7 december was de landelijke geschiedenisquiz voor middelbare scholieren. Het was de vijfde editie en dit jaar werd hij gehouden in Zaltbommel. Het team van het KWC uit Culemborg bestaande uit Marnix van Oort (V6) en Twan Bakker (V6) wist de derde plek te bemachtigen in een goed gevulde Gasthuiskapel in Zaltbommel. De landelijke geschiedenisquiz telde dit jaar 28 teams van scholen uit het gehele land. Twan Bakker uit Houten zit in tweetalig atheneum 6 en Marnix van Oort uit Geldermalsen in gymnasium 6.

Aanvankelijk leek het erop dat het team van het KWC niet mee kon doen omdat kort voor de aanvang van de quiz Siebren de Vries zich ziek terugtrok en het KWC-team dus een persoon te weinig had. De organisatie was al ingelicht, totdat Twan Bakker zich bereid toonde mee te doen.

Dus zonder enige voorbereiding ging het duo van het KWC alsnog van start en dat bleek achteraf een zeer goede keuze. Na ronde 2 stonden de twee namelijk liefst derde van de 28 teams. Door een wat mindere derde ronde leken ze deze plaats alsnog uit handen te geven maar omdat Marnix en Twan bij de één-na-laatste vraag alle vier de punten pakten, behielden ze de derde plek. ,,Kijken hoever we komen, was onze instelling aan het begin'', zei een enthousiaste Twan na het behalen van de bronzen plak. ,,Ik had dit totaal niet verwacht'', vulde zijn teamgenoot Marnix aan.

Met de bronzen plak om de nek werd het duo gefeliciteerd door de burgemeester van Zaltbommel Pieter van Maaren, die de derde plek voor het KWC ook een beetje als 'Bommels' voelde, omdat de school zo dicht in de buurt ligt.