• De Santa Run is weer op 22 december.

    Albert Wollaars
  • Groot en klein hebben ijspret.

    Rene van den Brandt

Het Rond wordt Huiskamer

HOUTEN Voor wie houdt van winters plezier is Rond on Ice van 15 december tot 6 januari de perfecte gelegenheid. Combineer dit met de Santa Run op 22 december en de winterpret is compleet.

Irene van Valen

Voor de vijfde keer kunnen we glijden en wankelen op het ijs, want de ijsbaan van Rond on Ice komt van 15 december tot 6 januari naar Houten. ,,Maak pret op het ijs, geniet van verschillende activiteiten en van warme chocolademelk met slagroom in ons verwarmd horeca paviljoen", zegt Gerda Klunder, zij is naast Marilou Jens, Rond on Ice projectleider. ,,Ons jaarmotto is: Huiskamer van Houten. Een plek voor en door Houten, want zo'n 60 vrijwilligers werken mee aan de voorbereidingen, aan de kassa, bij het schaatsenverhuur, als ijsmeester of achter de bar."

OPLUCHTING ,,Na de verbouwing van Het Rond was het spannend of de ijsbaan op het plein zou passen vanwege de boom en de driehoek midden op het plein. Gelukkig is er voldoende ruimte en start de bouw op 10 december."

,,Gedurende drie weken verwelkomen we schoolklassen in samenwerking met Sportpunt Houten. We houden curling competities met de finale op 5 januari. Op vrijdagavond kan men Disco/Blacklight schaatsen en Frozen on Ice wordt een kleurrijk verkleedfestijn. Hou je van sjoelen, klaverjassen of een krantje lezen, dan is daar evengoed plek voor. Vrij schaatsen kost €3,-, zoals ook schaatsen huren €3,- kost."

IJSTIJDBAAN De ijsbaan draagt de naam IJstijdbaan, een programma georganiseerd door de KNSB om kinderen warm te maken voor schaatsen. Ieder kind dat komt schaatsen, krijgt een polsbandje waarmee het gratis op een vaste baan (bijv. de Vechtsebanen) mag schaatsen."

Rond on Ice wordt gedragen door sponsors als de Santa Run, de vastgoedeigenaar van Het Rond, de belangenvereniging Winkelcentrum Het Rond, de gemeente en ondernemers. Daarnaast organiseren vijf winkels acties waarbij gratis toegangskaartjes te winnen zijn. Rond on Ice is sinds dit jaar een stichting en hoopt door een breder draagvlak de ijsbaan voor meerdere jaren mogelijk te maken. ,,Zou dat niet leuk zijn?"

SANTA RUN In gesprek met Ed Achterberg, voorzitter van de Rotary Santa Run, wordt dit duidelijk: ,,De Santa Run is voor fun, gezelligheid en verbinding." De Run vindt plaats op zaterdagmiddag 22 december, waar wethouder Kees van Dalen het startschot lost. Dankzij de Santa Run worden drie goede doelen gesteund, namelijk Houtense Sportclubs, zodat zij bijzondere projecten en activiteiten kunnen ontplooien. De Nierstichting krijgt een geldbedrag en Rond on Ice wordt gesteund, waardoor bijvoorbeeld basisschoolklassen kunnen schaatsen. Vorig jaar haalden we €26.000,- op."

KERSTPAKKEN Terwijl deelnemers verkleed als Kerstman of -vrouw het parcours van 3,2 kilometer rennen, vindt de verbinding tussen gemeente, inwoners en ondernemers plaats. Alles mag, als het maar lekker gek, ontzettend gezellig en een onvergetelijke dag wordt voor alle deelnemers en supporters.

Aanmeldingen lopen via negen sportclubs of de site. Elk clublid koopt een Santapak voor €10,-. De sportclub ontvangt na de Run €8,- terug. De afgelopen twee jaar renden bijna 500 mensen mee. ,,We hopen dit jaar op 1000 deelnemers die allemaal gratis chocolademelk krijgen. Dat maakt de Run nog lekker ook."

SANTA CLUB ACTIE ,,De Santa Run raakt verankerd in Houten, wat we merken aan meer samenwerking met sportclubs en ondernemers. Door mee te doen aan de Santa Club Actie steunt iedereen onze Houtense sportclubs en maakt kans op prachtige prijzen, geschonken door de Houtense middenstand (bijv. 1 minuut gratis winkelen, een jaar lang sporten of een maatpak). Loten kosten €3,- per stuk en zijn tot 15 december te koop bij deze sportclubs: BC Woodpeckers, SV Houten, HC Houten en FC Delta Sports 95 of online met een tikkie. Van de opbrengt gaat 80% naar de sportclubs. De trekking is op 22 december na afloop van de Santa Run. We hopen op veel lopers.