• Archeologische Werkgroep 'Leen de Keijzer'

Het natte Romeinse verleden van Houten

HOUTEN Ter gelegenheid van de derde Romeinenweek, die in het teken van water staat, komt Archeologische werkgroep "Leen de Keijzer" met een speciaal programma voor het hele gezin. De Romeinenweek duurt van 30 april tot en met 8 mei 2016.

John van Amerongen

Houten ligt in het Kromme Rijngebied, dichtbij de grens van het voormalige Romeinse rijk, de limes. De grens werd gevormd door de rivier de (Kromme) Rijn. Naast verdedigingslinie was de rivier een belangrijke transportader. Elders in de provincie zijn verschillende Romeinse schepen gevonden die voor dat transport werden gebruikt. In het Kromme Rijngebied zijn andere vondsten die iets vertellen over de rol van water: o.a. amforen (kruiken), doliums (opslagvaten) en dakpannen om het huis droog te houden. Allemaal van gebakken klei, keramiek. En dat sluit mooi aan bij de andere tentoonstelling op de archeologiezolder: bouwkeramiek uit stad en land.

Activiteiten in HoutenDe Archeologische werkgroep organiseert in de Romeinenweek:- Een mini-expositie, gewijd aan water gerelateerde Romeinse vondsten uit Houten- Korte filmpjes over onder andere een Romeins badhuis- Een lezing over Romeinse straatnamen in Houten(kijk op https://www.facebook.com/ArcheologieHouten/ voor de exacte tijden)- Een fietsroute langs Romeinse sporen in de omgeving.

Verruimde openingstijdenTer gelegenheid van de Romeinenweek zijn de openingstijden verruimd: van 10.00 tot 16.00 uur op zaterdag 30 april, dinsdag 3 mei en zaterdag 7 mei. De archeologiezolder vindt u in Het Oude Station, Stationserf 99 te Houten.

Meer weten?Archeologische werkgroep: www.archeologiehouten.nl en https://www.facebook.com/ArcheologieHouten/  Voor informatie over de Romeinenweek: www.romeinenweek.nl en voor de Romeinse Limes: www.romeinselimes.nl.