• Christel van Vliet bij het inundatieveld

    John van Amerongen

"Het mag niet rijmen"

HOUTENNu de eerste keer. Dat zij een Haiku wedstrijd. Op het Eiland houdt. Het is ontstaan uit haar interesse voor taal en observatie. Christel van Vliet: "Het ligt in taal misschien wel het dichtste bij fotografie, misschien is dat het wel." Christel organiseert de eerste Eiland Haiku wedstrijd.

John van Amerongen

Eiland omdat dit gebied waarin ze woont ook min of meer een eiland is. Ze bedoelt dan het Eiland van Schalkwijk. "Een gebied dat gewaardeerd om de schoonheid." Het lijkt haar dan ook mooi als de Haiku's over het Eiland van Schalkwijk gaan. Haiku's geven vaak heel erg mooi een observatie weer. Iets dat volgens haar natuurlijk prachtig aansluit bij het moois op het Eiland van Schalkwijk.

Haiku's zijn van origine Japans. Ze kenmerken zich door een vaste stijl van 5, 7, 5; het aantal lettergrepen per regel. "Het mag eigenlijk niet rijmen, zegt ze in de tijd van Sinterklaasgedichten, en er moet een soort wending of verrassing in zitten." Het is vaak een observatie zoals hierboven al eerder genoemd. "Grapjes mogen lekker wel", zegt Christel die de Haiku ook mooi vindt omdat een Haiku zo lekker strak is in zijn vorm.

Ze neemt me mee naar de locatie waar op 28 december de officiële aftrap van de Haiku wedstrijd plaats zal vinden. De aftrap vindt plaats. Een korte ceremonie. Een Haiku is kort. De ceremonie vindt plaats bij het inundatieveld aan de Achterdijk in Schalkwijk, "een van de mooie plekjes op het eiland", van 12:00 tot 12:30.

De prijsuitreiking is op 24 mei. De ingezonden Haiku's worden beoordeeld door een deskundige jury. Meer informatie is te vinden op de website van Beeldmakers.nl. Inzenden kan als word-document naar beeldmakers@planet.nl. Daar is ook te vinden hoe Haiku's ingezonden kunnen worden.

Taal en fotografie hebben beide haar interesse. Ze schrijft verhalen en gedichten en ontwikkelde een belangstelliing voor Haiku's. "Het is grappig om te merken dat meer mensen met Haiku's bezig zijn, maar dat merk je eigenlijk pas wanneer je er zelf meer mee bezig bent."