• Woonzorgcentrum Het Haltna Huis in Houten

    John van Amerongen

Het Haltna Huis viert 25-jarig bestaan

HOUTEN ZorgSpectrum locatie Het Haltna Huis bestaat dit jaar 25 jaar. Het woonzorgcentrum werd op 10 oktober 1991 officieel geopend. 'Haltna' is een middeleeuwse naam voor Houten. Het was het eerste woonzorgcentrum in Houten. Er wonen nog steeds bewoners van het eerste uur.

John van Amerongen

Nu 25 jaar later is er twee keer een nieuw logo op de gevel van het gebouw gekomen. "Het Haltna Huis begon als zelfstandige organisatie en viel later onder ZorgSpectrum. Alle locatie van  Zorgspectrum in Nieuwegein, Houten en Vianen hebben nu hetzelfde logo." Margo vertelt dat de eerste bewoners wandelend binnen kwamen. "Tegenwoordig blijven mensen langer thuis wonen en komen nieuwe bewoners doorgaans met een rollator of rolstoel naar binnen als ze in Het Haltna Huis komen wonen. Vroeger noemde je Het Haltna Huis een verzorgingshuis of bejaardenhuis. Nu spreek je over een woonzorgcentrum." Ook is er de mogelijkheid in aanleunwoningen te wonen. Sinds een jaartje is er nu ook een revalidatiehotel waar jonge en oudere mensen kunnen revalideren. in oktober wordt het 25-jarig bestaan met de bewoners gevierd. De eigenaar van het pand is Viveste. De namen Bouwman, van Oostrom, Renes en ook de naam van oud-burgemeester Bransen zijn verbonden aan het initiatief voor de totstandkoming van Het Haltna Huis. Voor Viveste was Wim van Ginkel er bij betrokken.

OUDERENZORG Het Haltna Huis begon  in eerste instantie als initiatief specifiek voor de ouderenzorg. Later kwam er een verpleeghuisafdeling. Toen ZorgSpectrum locatie Het Houtens Erf open ging, is deze verpleeghuisafdeling daarheen verhuisd. In de afgelopen 25 jaar is er veel veranderd op het gebied van ouderenzorg. We zullen hierover over enkele weken een meer uitgebreid artikel publiceren. "De tijd die je nu met de cliënten besteedt zijn niet uitsluitend gericht op welzijn en ontspanning, maar hebben ook een signaalfunctie. ", zo zegt medewerker Welzijn en activiteiten Ina Zwambag. "We hebben veel contact met bewoners en zien dan als een cliënt meer ondersteuning nodig heeft. Die samenwerking met de zorgmedewerkers is belangrijk."

ACTIVITEITEN Naast activiteiten voor bewoners is er 8 oktober voor oud-personeelsleden een kleine koffie-reünie van 14:30-17:00 uur. Aanmelden: m.onrust-wieman@zorgspectrum.nl. "We vinden het leuk om oude verhalen op te halen."