• Claudia Verbree

Hennie en Ellie Storm 60 jaar samen

HOUTEN Hennie en Ellie Storm ogen nog even fit en vitaal als op 7 januari 1959 toen ze in het huwelijksbootje stapten. Burgemeester Wouter de Jong bracht ze vorige week dinsdag speciaal voor deze gelegenheid, hun diamanten huwelijk, een bezoek. Het echtpaar vertelt enthousiast over hun jeugd, de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen en hun hobby's.

door Claudia Verbree

,,Blijven bewegen", vertelt Ellie. Dat is het geheim van een gezond en vitaal leven. ,,Als je op de bank blijft zitten, roest je vast", lacht ze. Hennie is het daarmee roerend eens. Ze zijn nu 82, maar gaan er dagelijks op uit. ,,Fietsen en wandelen vinden we heerlijk", vult Hennie aan. Toen ze 7 jaar geleden beiden een e-bike aanschaften, konden ze de gefietste kilometers gaan bijhouden. Inmiddels staat er 33.000 kilometer op de teller. Dat is in verhouding meer dan dat ze met hun auto afleggen.

SPORTIEF Door sport hebben ze elkaar ook ontmoet. Ellie turnde en Hennie ging met een aantal vrienden mee naar turnen. ,,Ik turnde zelf niet, maar was 'geestelijk verzorger'", grapt Hennie. In de sportzaal sloeg de vonk over wat leidde tot het huwelijk op 7 januari 60 jaar geleden. Ellie: ,,Het was zo koud die dag. We gingen naar een fotograaf in Utrecht en moesten heel lang wachten. Ik had natte voeten van de sneeuw en Hennie heeft daar in de wachtkamer mijn voeten vastgehouden om ze op te warmen."

LEEUWARDEN Hennie werkte destijds bij Thomassen en Drijver. Een fabriek die verpakkingen produceerde, zoals blik. De eerste jaren van hun huwelijk woonde het echtpaar in een nieuwbouw flat op Kanaleneiland in Utrecht. Hennie herinnert zich nog heel goed: ,,De bouw was heel vooruitstrevend voor die tijd. Met bussen vol kwamen nieuwsgierige bouwkundigen uit Zweden de bouw bekijken."

In 1970 vertrekt het echtpaar met inmiddels twee kleine kinderen, dochter Els en zoon Rob, naar Leeuwarden. Hennie is overgeplaatst voor zijn werk en er is een woning in Friesland geregeld. Daar woont het gezin 25 jaar met het allergrootste plezier. Een grote vriendenschare en vele leuke hobby's, zoals gymnastiek, tennis, volleybal en hardlopen. Kamperen doen ze graag. Met de caravan trekken ze door heel Europa.

HEIMWEE Na 25 jaar begint regio Utrecht toch weer te kriebelen. Hennie en Ellie verhuizen 'terug' naar de regio, naar het voor hun toen onbekende Houten. Het duurt enige tijd voordat ze kunnen wennen. ,,Ik wilde op m'n knieën terug naar Leeuwarden", vertelt Ellie. ,,Heimwee kende ik nog niet, maar wat heb ik het moeilijk gehad." Toch zijn ze ontzettend dankbaar dat ze doorgezet hebben. ,,We hebben onze draai helemaal gevonden", zegt Hennie.

GENIETEN VAN HET LEVEN ,,Zingen is mijn lust en mijn leven", vertelt Ellie. Ze zingt al ruim 13 jaar bij het koor van De Vuurtoren. Samen met een aantal dames van zang, zit ze ook op aquarobic. Hennie vist heel graag. Kamperen doen ze nog steeds, maar nu op een hele mooie plek in Twente. De kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen komen graag op bezoek. De jongste telg van de familie wordt binnenkort één jaar en daar kijkt het echtpaar naar uit. ,,Klein- en achterkleinkinderen zijn zo schitterend", zegt Ellie. ,,Daar genieten we enorm van."