• Mieke van Rooijen

Handtekening als kers op de taart

HOUTEN In plaats van gardes en ander kookgerei, hielt Hans Spitsbaard zaterdagmiddag zijn vulpen stevig vast. De winnaar van het televisieprogramma Heel Holland Bakt signeerde van het weekend talloze boeken in zijn woonplaats.

Mieke van Rooijen

MEDEWINNAAR "Voor wie is het boek?" vraagt Spitsbaard aan de jongen tegenover hem. Maaike Baars, de eigenaresse van de winkel Bij ons in de keuken, springt op een vriendelijke manier tussenbeide. "Dit is ook een winnaar", zegt ze tegen Spitsbaard.

"Hij heeft een hele mooie tekening gemaakt van je." Spitsbaard kijkt achterom en ziet de tekening van de driejarige Judah hangen. "Op de tekening heb ik iets meer baardgroei", lacht Spitsbaard. De kleurplaatwinnaar glimlacht en kauwt ondertussen op een zelfgemaakt koekje.

KOOKGEREI Terwijl de opnames van het succesvolle programma plaatsvonden, kwam Spitsbaard regelmatig in de winkel van Baars. "Hij haalt hier zijn spullen. Met de opnames wisten wij dus stiekem al dat hij een ronde verder was, maar dat was een onbesproken onderwerp", vertelt de eigenaresse.

Maar Spitsbaard komt niet alleen voor kookgerei naar het centrum van Het Rond. "Hij denkt regelmatig na over recepten met mijn man, Rob Baars. Ze inspireren elkaar."

HELD Een volgende boekkoopster sluit aan in de rij bij de bakker. "Leuk he? Al deze recepten zijn hier in Houten bedacht en uitgevoerd", zegt ze tegen haar dochter.

Een andere vrouw reageert: "Hij is toch een lokale held. Maar dat zal hij wel heel vaak horen. Hij maakte het programma zo leuk om naar te kijken." Ondertussen signeert Spitsbaard in volledige concentratie verder. "Zo kennen we hem van televisie", concludeert een voorbijganger.