• Organisatoren Herman Geerdes en Christel van Vliet luisteren naar hoe Marike Leeuwenkamp haar haiku voordraagt.

  Tanja Vlieger
 • Een deel van het wandelpad is vanaf heden het Haiku-pad.

  Tanja Vlieger
 • Verdwaalde regendruppels deren de aanwezigen niet die luisteren naar een verhaal van Saskia Bangma.

  Tanja Vlieger
 • Winnares Marike Leeuwenkamp mag haar haiku voordragen.

  Tanja Vlieger
 • Winnende woorden van Marike Leeuwenkamp in polder Blokhoven.

  Tanja Vlieger

Haiku's in polderlandschap

SCHALKWIJK De eerste haiku's, de winnaars van de Eiland Haiku wedstrijd, zijn in polder Blokhoven geplaatst. Een stukje wandelroute rondom het inundatieveld is nu omgedoopt tot Haiku-pad. Als het aan organisator Christel van Vliet ligt, is dit het begin van een jaarlijkse traditie en komen er elk jaar drie haiku's bij.

Tanja Vlieger

Wat beeldmaker Christel zo speciaal vindt aan haiku's? "Het voegt iets toe aan de waarneming. Het laat je nadenken over het landschap." De haiku komt uit Japan en bestaat uit drie regels. De eerste regel telt vijf lettergrepen, de tweede regel zeven, en de derde weer vijf. Van origine drukt de haiku een ogenblikervaring uit, en daardoor is het een heel vluchtige kunstvorm.

DERTIG DEELNEMERS Een half jaar geleden, toen de Eiland Haiku wedstrijd van start ging, was het ijzig koud en kil op deze plek. Geen idee hoeveel haiku's er binnen zouden komen, maar het resultaat heeft alle verwachtingen overtroffen. Christel heeft enorm genoten van het lezen en beoordelen van alle 139 haiku's die door 30 deelnemers zijn ingezonden. Sommige haiku's hoorden duidelijk bij elkaar. Er was zelf een verhaal in haiku-vorm, waar ook de Spar en de fanfare in voorkwamen.

FRISSE ONBEVANGENHEID Terwijl het stilletjes druppelt op de tent die vlakbij de trekpont is neergezet, neemt verhalenvertelster Saskia Bangma de aanwezigen mee in een spannend verhaal met moraal. Daarna leest medeorganisator Herman Geerdes de juryrapporten voor, "die op zichzelf al gedichten zijn." Een compliment aan Christel die ze geschreven heeft.
De haiku die op de tweede plaats is geëindigd, wordt geroemd om het gebruik van de rollende taal van Vlaanderen. In de haiku van nummer drie zijn het de woorden 'schalks bloost…' die nieuwsgierigheid opwekken naar wat de oorzaak van het blozen zou kunnen zijn.
Marike Leeuwenkamp uit Houten wordt beloond met de eerste prijs. De jury leest in haar haiku 'de frisse onbevangenheid die zo kenmerkend is voor de oorspronkelijke haiku'.
Marike heeft meerdere haiku's ingestuurd, en deze is niet eens de haiku waar ze het meest tevreden over is. Hoe haar haiku's ontstaan? "Gewoon, als je door het landschap fietst, dan schiet je af en toe een zin te binnen, die te mooi is om niet te gebruiken." Ze heeft dan ook een documentje op haar computer waar die zinnen in verzameld zijn. "Het is de kunst binnen de beperkte ruimte van de opgelegde lettergrepen de woorden zoveel mogelijk te laten zeggen. Het liefst nog meer dan je in eerste instantie denkt."
Tussen de aanwezige deelnemers, stuk voor stuk taalliefhebbers, ontstaan gesprekken over haiku's en andere Japanse dichtvormen. Als je eenmaal lettergrepen gaat tellen, dan gaat er een wereld aan woordcombinaties voor je open.

WOORDEN DIE WINNEN Benieuwd naar de winnende woorden? Maak dan een wandelingetje door polder Blokhoven vanaf de Achterdijk en laat ze in combinatie met de prachtig bloeiende veldbloemen en het vergezicht over het water tot je doordringen. De nieuwe ronde van de Eiland Haiku wedstrijd is alweer geopend. Borrelen er al woorden in je op, die het Eiland van Schalkwijk beschrijven? Zet ze op de mail naar beeldmakers@planet.nl, en wie weet worden ze volgend jaar vereeuwigd langs het Haiku-pad.