• Op een groot scherm ziet Koppens het vrouwtje zitten die op 5 eieren zit te broeden.

  Richard Thoolen
 • Thijs Koppers wijst naar de webcam op zijn ooievaars nest.

  Richard Thoolen
 • Ooievaar Piet opent de aanval op de stoutmoedige Stork die hij bij zijn vrouw in het nest aantrof.

  Ronald Verbeek
 • Twee ooievaars klepperen/zingen samen in hun nest.

  Thijs Koppers
 • De webcam op het ooievaarsnest brengt het gebeuren 24 uur per dag in beeld.

  Richard Thoolen
 • Juffrouw ooievaar legt haar 5 eieren dicht bij elkaar.

  Thijs Koppers

Hé, wat doe jij in mijn nest!

HOUTEN Houten is een geliefde plaats voor ooievaars vanwege de beschikbaarheid van meer dan 10 nestpalen die veelal particulier zijn geplaatst. Twee initiatiefnemers doen verslag van wat er dit jaar in hun paal te zien is geweest.

door Richard Thoolen

ZUID-OOST Ronald Verbeek heeft een nestpaal aan de rand van de rondweg geplaatst en een andere bij de Rietplas. Het was dit jaar spectaculair wat er gebeurde langs de rondweg. Verbeek: ,,Ieder jaar zitten er ooievaars op het nest die we voor het gemak van een naam voorzien. We weten met wie we te doen hebben omdat ze geringd en geregistreerd worden. Twee jaar geleden hadden we een nest van Piet met Riet. Vorig jaar was Piet terug gekomen, maar Riet niet. Toen zat Piet op het nest met Griet. Vaak komt het mannetje eerder terug zodat hij het bedje alvast kan spreiden, maar dit jaar liep het anders. Dit jaar kwam Griet eerder terug. Nu blijkt het bij ooievaars zo te zijn dat het vrouwtje trouw is aan het nest en wie daar dan verder inkomt vindt zij niet zo interessant. Griet had daarom een nest gebouwd met Stork, een jong vitaal mannetje."


VERRASSING ,,Maar toen keerde Piet na twee weken terug uit Afrika. Hij had meer dan 2000 kilometer gevlogen en zocht zijn paal op. Maar daar vond hij zijn vrouw Griet in het nest met een vreemde vent. En dat pikte Piet niet! Hij ging de strijd aan met de indringer. Maar Stork wilde zich niet zonder slag of stoot gewonnen geven en vocht uit alle macht. Er ontstond een strijd op leven en dood. Beide mannetjes pikten er met hun scherpe snavels op los en probeerden elkaar uit het nest te werken. Uiteindelijk won Piet en droop Stork met een bloedende nek de aftocht. Griet vond het allemaal prachtig en herstelde de relatie met Piet. Het stel heeft nu 3 gezonde eieren."

SCHALKWIJK Thijs Koppers heeft twee nestpalen achter zijn huis opgericht. Eentje daarvan is bewoond. Koppers: ,,Ook wij geven onze ooievaars namen, waarbij tot nog toe familie en vrienden als inspiratiebron fungeerden. Maar die naam krijgen ze pas als ze van een bepaalde grootte zijn. Ooievaars leggen wel tot 6 eieren, maar willen een jong als die niet voldoende groeit nog weleens uit het nest gooien. Dat dat best vaak gebeurd merk ik aan het feit dat ik meer jonge ooievaars begraven heb dan groot heb zien worden. En het is dan wat cru om te moeten zeggen dat bijvoorbeeld ome Ben te pletter is gevallen."

WEBCAM Koppers heeft een webcam bij het nest neergezet en kan alles van heel dichtbij volgen. In zijn werkkamer staat een groot scherm waar de ooievaars levensgroot in beeld komen. Koppers: ,,Het is fantastisch om alles zo goed te kunnen zien. Het paar heeft 5 eieren en ze vliegen af en aan met eten of takjes in hun bek. Het tweede nest wordt regelmatig bezocht door andere ooievaars, maar die blijven dan niet. Het is zo net een luxe ooievaarshotel met gastverblijf. We leven ook echt met ze mee. Eerst de ontmoeting, toen de paring gevolgd door het eieren leggen. Begin mei zullen de eieren uitkomen waarna, als alles goed blijft gaan, de jongen zullen groeien naar zelfstandigheid en op een dag zullen uitvliegen. Heel mooi!"