• Stembureau Eggeveld

    Jeroen Pater
  • De stemburea's waren pas net dicht, en Houten maakt zich al op voor de volgende verkiezingen.

    Michel Hofstee

Grote opkomst Houtense stembureau's

HOUTEN De Houtense kiezers hebben gisteren massaal hun stem laten horen. Met een opkomst van maar liefst 86,9 procent (2012: 81,5 procent) leert een snelle rekensom dat ruim 31.500 inwoners hun stemkaart hebben gebruikt. De voorlopige uitslag volgt in grote lijnen het landelijke beeld, al eindigde 'populistenpartij' PVV in Houten niet op de tweede maar op de vierde plaats in de rangschikking.

De VVD is met ruim een kwart van de stemmen (25,1 procent) de grootste partij geworden, maar moest wel zes procent van de stemmen inleveren ten opzichte van 2012. De volgende vijf partijen in de ranglijst kwamen alle als winnaar uit de bus, respectievelijk: D66 (14,6 procent), CDA (12 procent), PVV (10 procent), GroenLinks (9,9 procent) en ChristenUnie (6,2 procent).

De PvdA is ook in Houten de grote verliezer. Haalde de partij in 2012 nog een resultaat van 21,2 procent, gisteren was dat slechts 5,5 procent. Ook de SP tekende voor een licht verlies. Met maar 5,8 van de stemmen ligt de populariteit van deze partij in Houten fors lager dan het landelijk gemiddelde. De SGP bleef wel een stabiele factor met de uitslag van 2,3 procent.

Van de kleinere partijen was er winst voor de Partij van de Dieren (2,9 procent) en voor de 50+ partij (2,6 procent). Het Forum voor Democratie kwam nieuw binnen met 1,4 procent van de stemmen.