• Een blik in Cardo vanaf Fossa Italica in winkelcentrum Castellum

    John van Amerongen

"Goede stijgende lijn in winkelcentrum Castellum"

HOUTEN Winkelcentrum Castellum bestaat 11 november 5 jaar. De meeste winkels zijn nu 5 jaar open. "De signalen die je hoort is dat het over het algemeen goed gaat", zo zegt René Morren bestuurslid van de winkeliersvereniging van Castellum. "Er zit een goede stijgende lijn in." De afbouw van Castellum-West waarbij er meer woningen vlakbij het winkelcentrum bij komen heeft naar verwachting ook een positief effect. De koopzondag loopt ook goed. Suzan Knaapen ook van de winkeliersvereniging: "Het nieuwe winkelen daar komen we niet onder uit." De leegstand blijft wel een probleem, dat is de afgelopen maanden erger geworden met het vertrek van de apotheek en Pets Place..

John van Amerongen

René: "Wij gingen 25 september open." Op 2 november volgenden veel andere winkels. De meeste winkels zijn nu vijf jaar open." Het is een compact winkelcentrum vooral gericht op de dagelijkse boodschappen. "Ik denk dat we het goed doen in de bijbehorende koopzondag. Dat past ook wel bij het winkelende publiek. Jonge gezinnen met jonge kinderen die zaterdag op de sportvelden te vinden zijn en dan vaker op zondag hun boodschappen doen. De zondag loopt vanaf het begin goed." De twee bestuursleden van de winkeliersvereniging van winkelcentrum Castellum denken niet dat veel verschuiving van omzet van doordeweekse dagen naar zondag heeft plaatsgevonden. Ze hebben het idee dat de koopzondag de winkeliers die op zondag open zijn extra omzet oplevert. "Je bereikt denk ik voor de helft andere klanten. Mensen die na hun werk geen tijd hebben." Suzan: "Als Kaasspecialist deed ik eerst niet mee. Ik dacht niet dat het nodig was voor een specialiteitenwinkel en wilde onze vrije dag niet kwijt, maar ik ben daar van terug gekomen toen ik hoorde en merkte dat Houten-Zuidde koopzondag wel heel prettig vond. Het nieuwe winkelen, daar kunnen we niet onder uit. Het is best even puzzelen als kleine winkelier."

LEEGSTAND Het hoofdstraatje Cardo is goed bezet met daarin de supermarkten en nu is ook het plein gezellig vol, met de komst van Tante Truus zijn nu een aantal horecazaken naast elkaar gevestigd. "Met leuke terrassen", zo zegt Suzan. Zorgelijk is de situatie in de straat Fossa Italica die haaks op de hoofdwinkelstraat waar onder andere Toko Castellum Houten, de Doner Hoek en Fiori Style zitten. Daar zijn 4 units leeg. Ook in de Houtense politiek hebben politici hun zorgen geuit en zijn er vragen gesteld over de leegstand in winkelcentrum Castellum. "Het zit niet in de loop", zo zegt René. "Het zou mooi zijn als daar nog een soort trekker komt. Je ziet wel dat de eigenaar van het winkelcentrum gietvloeren heeft laten storten in lege units. Dat maakt het makkelijker om daar te starten. Ze denken echt wel mee." "Deze vloeren kunnen de verhuurbaarheid inderdaad vergroten. We doen ons best om potentiele huurders te interesseren voor het winkelcentrum. Daarbij is bijvoorbeeld ook tijdelijke verhuur mogelijk, met een flexibele opzegtermijn." Units zijn soms makkelijk aan elkaar te koppelen. "Vanaf 11 november komt `Mijn Tafel` ( verschillende concepten onder één dak,). Daarnaast tijdelijk een kledingconcept. Leegstand is een probleem waar alle stakeholders last van hebben, vooral voor de winkeliers en de verhuurder is niet positief", Zo zegt de heer Van der Struijs van Syntrus Achmea de eigenaar van het winkelcentrum. Hij wijst er op dat alleen in de Fossa Italica sprake is van leegstand.

GEEN PROBLEEM Suzan: "Ik denk dat de banken nu moeilijker doen dan de verhuurder." René: "Het heeft nu ook zo'n naam dat het een slecht straatje is." Suzan: "Het hoeft geen probleem te zijn. Je moet wel extra ondernemend zijn op die locatie, er een echte omfiets-winkel van maken" Een eigenaar van Toko Castellum vertelde eerder eens dat het redelijk liep. Het is natuurlijk wel een speciaalzaak waar mensen dan toch even naar toe lopen.  

KINDERKLEDING In het weekend van 12 november opent er een pop-up store van Bymor dameskleding B&More bijouterie in het pand waar de apotheek zat. "Twee maanden." Suzan: "het eerste weekend is Capito kinderkleding ook aanwezig. Ik hoop stiekem dat ze alle drie blijven, een mooie aanwinst voor het centrum." In december wordt weer één van de lege units omgebouwd tot een ruimte waar dingen rondom Sinterklaas en kerst worden georganiseerd.