• Hans, Lina en mevrouw Westendorp genieten van de verse koffie en de gezelligheid.

  Richard Thoolen
 • Freek en Djofre mochten met hun koffiefiets bij de beroemde kok Rudolph (van Veen) op bezoek komen.

  Koffiefiets
 • Freek en Djofre hadden zich voor kerst in bijpassende kleding gestoken.

  Koffiefiets
 • Zelfspot is de heren niet vreemd en is een uitlaatklep voor hun grote gevoel voor humor.

  Koffiefiets
 • De vaders bouwen druk aan een volgende versie van de Koffiefiets.

  Koffiefiets

Gezellige oase op station

HOUTEN Wie op een doordeweekse dag 's morgens tussen 6.00 en 10.30 op station Houten komt heeft grote kans daar Djofre van Woudenberg en/of Freek van Es aan te treffen. Als houders van de Koffiefiets voorzien zij de reizigers daar niet alleen van een warme drank, maar bovenal van ongecompliceerde gezelligheid.

Richard Thoolen

IDEE Iets meer dan 5 jaar geleden ontstond bij Djofre het idee om een koffieshop te gaan beginnen. Het werd hem echter al spoedig duidelijk dat dit financieel niet haalbaar zou zijn vanwege de hoge huren die er voor winkelpanden gevraagd worden. Maar Djofre liet zich daardoor niet uit het veld slaan en ging op zoek naar een alternatief. Hij zag dat er op station Houten geen catering was en in de hal van het station een vrij grote open ruimte. Hij zag dat de toegangsdeuren vrij breed waren, breed genoeg om er met een bakfiets doorheen te kunnen gaan. Zo ontstond het idee van de koffiefiets: een luxe koffiemachine op een bakfiets.


KOPEN Djofre ging op zoek naar een geschikte bakfiets en vond deze bij een boer in het oosten van het land. Ook volgde hij de opleiding tot barista, een vakman in het bereiden en serveren van koffie. Djofre werkte met veel plezier als barista en begon langzamerhand meer bekendheid te krijgen. Hij werd gevraagd bij feesten en partijen om ook daar de koffie te verzorgen.

GROEI Het begon steeds beter te lopen met de Koffiefiets en regelmatig sprong boezemvriend Freek bij om Djofre te helpen. Freek: ,,Wij kennen elkaar al heel lang. Vanaf ons 13e jaar zaten we bij elkaar in de klas op De Heemlanden en daarna bij de PABO-opleiding. Beiden wilden we aanvankelijk het onderwijs in, maar knapten af op de strikte regels die ons het enthousiasme en spontaniteit ontnamen." Het begon zo goed te lopen dat Freek en Djofre besloten om officieel te gaan samenwerken: op 1-1-2018 werd hun VOF opgericht.

UITBREIDEN De vraag werd zo groot dat de mannen daar met één koffiefiets niet aan konden voldoen. Er werden bij het Openluchtmuseum twee oude bakfietsen bijgekocht die door hun vaders werden opgeknapt. Djofre:,,Onze vaders zijn erg handig, en bouwen de nieuwste bakfietsen van de grond af aan op. Inmiddels is Koffiefiets nr 6 in de maak."

KLANTEN Djofre:,,Hoewel het erg leuk is om met de koffiefiets op het station te staan, krijgen klanten die ons inhuren toch voorrang. Het is ook leuk om op bruiloften en partijen te staan en over het algemeen levert dat financieel ook wat meer op." Freek:,,Zo hebben we onder andere gestaan bij Oxfam Novib, Hugo Boss, NOS studio, Q-music en lokaal bij Gluren bij de buren, de Doordraaiers, Kickboxing Houten, ziekenhuizen en op het gemeentehuis tijdens de mantelzorgmarkt.

SOCIAAL Djofre en Freek doen veel meer dan alleen koffie schenken. Voor veel mensen bieden zij een luisterend oor en met hun opgeruimde karakter weten ze bij vrijwel iedereen een glimlach op het gezicht te krijgen. Een warm hart zit niet alleen in het schuim van hun cappuccino. Zo hebben ze zich ontfermd over een Griekse straathond die ze vermagerd en verwaarloosd aantroffen en adopteerden. Rayla, zoals de hond heet, vergezelt ze vaak op hun tochten en op locatie. Ook hebben ze zich over Kim ontfermd, een meisje met een beperking die met haar ziel onder haar arm bij de standplaats op het station kwam. De mannen trokken zich haar lot aan en bedachten mogelijkheden om haar mee te laten doen. Kim:,,Ik ben zo blij dat ik de jongens mag helpen. De linkerkant van mijn lichaam doet het niet zo goed, maar ze weten altijd wel iets te verzinnen dat ik met mijn sterke rechterkant kan doen. Tijdens de mantelzorgmarkt in het gemeentehuis mocht ik de chocolademelk inschenken. Ze noemen mij altijd Kimmie, Kimmie van de chocomelk."

STATION Op het station zit een aantal vaste klanten op het geïmproviseerde terras. Aziza: ,,Heerlijke koffie en ze maken van die mooie figuurtjes in het schuim. Als ik een hartje krijg is mijn hele dag al goed." Cyriel: ,,Na een hectische ochtend met 3 jonge kinderen vertrek ik naar hectisch werk. Maar tussendoor heb ik hier even een rustpunt met mannen die altijd een lach op mijn gezicht weten te maken. Westendorp: ,,Ik kom hier iedere dag voor ik naar mijn werk ga een bakkie doen. Dat is een leuk begin van de dag. We hebben de mannen ingehuurd voor ons 13-jarig huwelijksfeest. De bedoeling was eigenlijk 12,5 jaar, maar het werd iets later. Het was supergezellig om ze er bij te hebben!"