Gewijzigde verkeerssituatie Prinses Beatrixsluis

NIEUWEGEIN Op 1 september start Rijkswaterstaat met de bouw van de 3e kolk voor de Prinses Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal. Voor fietsers en automobilisten veroorzaken de werkzaamheden omleidingen en afsluitingen. Dit veroorzaakt nauwelijks extra reistijd of andere hinder. Op 8 september vindt hierover een inloopavond plaats. Alle omleidingsroutes staan met borden aangegeven.

AFSLUITING SLUISPAD NOORDZIJDE Het Sluispad Noordzijde is van 1 september tot eind 2018 afgesloten. Voor fietsers zijn er twee omleidingsroutes: een recreatieve omleidingsroute langs het Lekkanaal (groene route A op de kaart), ook geschikt voor wandelaars, of een omleiding via bedrijvenpark Het Klooster (groene route B op de kaart). Route A gaat via de westzijde van het Lekkanaal over het Schipperspad, de Groenendael op ter hoogte van de Plofsluis, en verder over de Structuurbaan en de Lekkanaaldijk. Route B gaat over het Inundatiedok en de Vuilcop naar de Vuilcopsekanaaldijk.

AUTOAFZETPLAATS Autoverkeer dat normaal gesproken via het Sluispad naar de autoafzetplaats aan de Schalkwijkse Wetering rijdt, wordt vanaf 1 september omgeleid over het Inundatiedok en de Schalkwijkse Wetering (zie blauwe lijn op de kaart).

OMLEIDING LEKDIJK OOST De Lekdijk Oost wordt tijdelijk verlegd in verband met de verbreding van het Lekkanaal. Sas van Vreeswijk legt hiervoor een tijdelijke verbinding aan tussen bedrijvenpark Het Klooster en de Lekdijk Oost en sluit het deel van de Lekdijk Oost ter hoogte van de sluis vervolgens af voor alle verkeer. Automobilisten volgen van 30 september 2016 tot eind 2018 een omleidingsroute via de tijdelijke weg, de Achterweg en het Defensiedok op bedrijvenpark het Klooster (zie grijs-groene lijn op de kaart). Vanwege de veiligheid is de omleiding niet toegankelijk voor fietsers. Zij rijden om via de Achterweg onder de A27 door naar de Lekdijk Oost naar Tull en 't Waal (zie paarse lijn op de kaart). Zowel automobilisten als fietsers zijn nauwelijks langer onderweg.

AFSLUITING PRINSES BEATRIXSLUIS De weg over de Beatrixsluis - die parallel loopt aan het Waterliniedok - wordt van 30 september 2016 tot april 2017 afgesloten voor automobilisten. Dit vanwege de bouwwerkzaamheden voor het verlengen van de brug voor langzaam verkeer over de in aanbouw zijnde 3e kolk. Automobilisten rijden om via het Waterliniedok. Vanaf april 2017 wordt de nieuwe brug, over de dan nog in aanleg zijnde 3e kolk, in gebruik genomen en is deze route weer open voor autoverkeer.

TIJDELIJKE FIETSBRUG Fietsers kunnen wel over de Prinses Beatrixsluis blijven rijden. Vanwege de veiligheid leggen we voor fietsers een tijdelijke fietsbrug aan tussen de Beatrixsluis en het Kazernedok (zie gele lijn op de kaart). Deze brug gaat ook over de nieuw te bouwen 3e kolk en is ook geschikt voor voetgangers. De brug ligt er van 30 september 2016 tot april 2017. Daarna kunnen ook de fietsers gebruik maken van de nieuwe brug over de dan nog in aanleg zijnde 3e kolk.

KORTSTONDIGE HINDER Naast bovenstaande langduriger afsluitingen en omleidingen is er in september op een aantal wegen om veiligheidsredenen kortstondige hinder (niet op de kaart aangegeven) vanwege werkzaamheden op en naast de weg: om de tijdelijk verlegde weg tussen de Lekdijk Oost en de Achterweg aan te sluiten op de bestaande wegen, kunnen de Lekdijk Oost en de Achterweg kortstondig gedeeltelijk gestremd zijn in de periode tussen 1 en 30 september. Dit gebeurt buiten de spitstijden (06.00-09.00 uur en 16.30-18.30 uur) en wordt ter plekke met verkeersregelaars geregeld; per 12 september wordt de aansluiting tussen het Defensiedok en de Achterweg in gebruik genomen. Vanaf dat moment zullen de Tiendkade en het Sluispad zuidzijde tussen de aansluiting Prinses Beatrixsluis en de Tiendkade worden afgesloten voor alle verkeer. De Prinses Beatrixsluis blijft voor autoverkeer tot 30 september nog bereikbaar via de nieuwe aansluiting tussen het Defensiedok en de Achterweg. Vanaf 30 september is het sluiscomplex niet meer bereikbaar voor autoverkeer. Voor eigen personeel en hulpdiensten is een oplossing op maat.

INLOOPAVOND p 8 september organiseren Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk een inloopavond over de verkeerssituatie in het kantoorgebouw naast de Prinses Beatrixsluis. Er is geen centrale presentatie. Bezoekers kunnen vrij inlopen en zich laten informeren. Tussen 18.30 uur en 20.30 uur staan medewerkers van Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk klaar om vragen te beantwoorden. Adres: Prinses Beatrixsluis 1A, Nieuwegein.

VERBREDING 3E KOLK De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland en ligt in het Lekkanaal. Dit kanaal is de belangrijkste rechtstreekse verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Omdat steeds grotere schepen het Lekkanaal gebruiken en wachttijden daardoor oplopen, dreigt de Prinses Beatrixsluis een knelpunt te worden. Daarom zorgt Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat voor de aanleg van de 3e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal. Werkzaamheden zijn op 1 september 2016 gestart en duren tot en met 2019.