Gepest gezin ondersteund met bloemen

HOUTEN Nadat het huis van een gezin van Marokkaanse afkomst in Houten voor de derde keer beklad werd met verf, besloten buurtbewoners Nynke Dijkstra en Peter Schutte een tegenactie op touw te zetten via Facebook. Zij verrasten de betreffende bewoners afgelopen zaterdag met een enorme lading bloemen, ter waarde van 300 euro.

Agnes Corbeij

Peter Schutte: "Wij vinden dat dit niet kan. Daarom hebben wij op Facebook een actie op touw gezet om geld in te zamelen voor bloemen." Iedereen kreeg een dag de tijd om geld over te maken en zo'n dertig mensen deden dat. Nynke en Peter gingen de bloemen kopen. Zaterdagmiddag bezorgden ze deze persoonlijk. "Wij willen het gezin op deze manier laten weten dat er aan hen gedacht wordt en dat onderstrepen we door de bossen bloemen namens vele inwoners in en rond Houten te overhandigen." Het gezin reageerde emotioneel.

TEGENSTELLINGEN Soortgelijke tegenacties werden in andere plaatsen in Nederland in gang gezet. Eind januari werd een vluchteling in Veen, Brabant, overspoeld met bloemen. Eerder was de ruit van deze man en zijn zoon ingegooid. In Pannerden kregen bewoners van Somalische afkomst bloemen bezorgd nadat hun huis werd bekogeld met zwaar vuurwerk. Ook deze acties waren via Facebook opgezet. Deze acties en tegenacties weerspiegelen de tegenstellingen in de Nederlandse samenleving.

Op Facebook regende het ook reacties op de foto van het bekogelde huis in Houten. Verschillende Houtenaren proberen zich te verplaatsen in de bewoners. "Je zou je huis maar zo aantreffen. Achtergrond doet er niet toe." Ook wordt de link gelegd met andere gebeurtenissen in Houten. "Het wordt er niet beter op in Houten, gewoon asociaal gedrag. Jammer hoor." "Houten wordt echt een stad."

AANDACHT Weer een ander wijst erop dat de 'bloemenactie' en de aandacht die daarop volgt weer een overwinning is voor de daders. "Of dergelijke malloten niet te veel toneel geven. Wanneer zij merken dat er geen reactie ontstaat, zou het misschien kunnen uitdoven?"

De politie onderzoekt de zaak, maar heeft geen verdachte op het oog.