• Archief BDUmedia

Geen schadevergoeding voor omwonenden windturbines

DEN HAAG Omwonenden van de drie windturbines langs bedrijventerrein De Meerpaal hebben geen recht op schadevergoeding vanwege waardevermindering van hun woning. Dat heeft de Raad van State woensdag in een hoger beroep beslist.

Net als de rechtbank in Utrecht komt de Raad tot de conclusie dat de windturbines voorzienbaar waren op het moment dat de omwonenden hun woningen kochten. Ze hadden van die koop kunnen afzien. Nu ze dat niet hebben gedaan, komt de eventuele waardevermindering van de woningen voor hun eigen rekening.

De Raad erkent wel dat de gemeente niet heel duidelijk is geweest toen in 2001 werd beslist dat er op of bij De Meerpaal windturbines zouden komen. Maar dat had voor de omwonenden juist een reden moeten zijn om zich bij de gemeente beter te laten informeren over de locatie van de windturbines.

Overigens vindt de Raad dat wel duidelijk genoeg is dat de locatie waar de drie turbines nu zijn geplaatst, voorzienbaar was. Ook al vernietigde de Raad eerder een milieuvergunning en een bestemmingsplan voor de windturbines langs De Meerpaal. Die vernietiging betekent volgens de Raad niet dat daardoor de locatie langs De Meerpaal voortaan uit beeld was. De plaatsing van de windturbines op die locatie was ook na de vernietiging nog steeds voorzienbaar.