• Een Sprinter op station Houten-Castellum

    John van Amerongen

Geen poortjes op station Castellum

HOUTEN Op treinstation Houten-Castellum zal de NS geen poortjes plaatsen. Op staion Houten, in Houten centrum bij Het Rond zijn wel toegangspoortjes geplaatst bij de verbouwing van het station enkele jaren geleden, de poortjes zijn daar ook al weer enige jaren in gebruik genomen. Op station Culemborg en Utrecht Centraal zijn wel poortjes. "Niet op alle stations zullen toegangspoortjes worden geplaatst. Vooralsnog geldt dit ook voor Houten-Castellum, Utrecht Lunetten en Utrecht Vaartsche Rijn", zo liet een woordvoerster van de NS weten. Op 11 december gaat de nieuwe dienstregeling in

John van Amerongen

In Houten centrum zijn al; weer enkele jaren geleden de poortjes bij Station Houten in gebruik genomen. De poortjes bevinden zich in het fietstransferium, op het perron bij de lift en in de hal bij de Xenos bij de schuifdeuren die toegang geven tot het station. De verbouwing van station Utrecht Centraal nadert zijn voltooiing. Deze week wordt officieel de stationshal in gebruik genomen, officieel inderdaad, want het station is tijdens de verbouwing niet dicht geweest. Mensen liepen gewoon iedere dag zoals gewoonlijk door de stationshal. De route die gelopen moest worden veranderde nog wel eens, afhankelijk van in welk stadium het bouwproces verkeerde. Op Utrecht Centraal zijn nu ook poortjes geplaatst. Eerst stonden er alleen palen om in- en uit te checken. De poortjes zullen spoedig in gebruik genomen worden en echt 'dicht' gaan.

90% "Met de keuze voor stations waar poortjes zijn/worden geplaatst is rekening gehouden met het feit dat uiteindelijk 90% van de reizigers bij aanvang van hun treinreis of bij het verlaten van het station een poortje tegenkomt", zo laat de woordvoerster van de NS weten. De bestrijding van zwart rijden is daar volgens de NS voldoende mee afgedekt. Omdat er elders voldoende poortjes staan, hoeft dat dus niet over. Dus niet op Houten-Castellum. 

HOUTEN-CASTELLUM Station Houten-Castellum heeft, evenals station Houten na de vernieuwing, een eilandperron tussen de middelste twee sporen, ontsloten door een tunnel onder het spoor. Deze tunnel vormt een belangrijke fietsverbinding tussen de westelijke en oostelijke helft van Houten-Zuid en is tevens toegangsweg voor de parkeergarage onder winkelcentrum Castellum vanuit het oosten. Het station is in september 2011 officieel in gebruik genomen.NIEUWE DIENSTREGELING Vanaf 11 december gaat de nieuwe dienstregeling in. De wijzigingen kunt u nu al opzoeken in de NS Reisplanner. De treinen naar Utrecht Centraal zullen ongeveer 7 minuten later vertrekken dan u gewend bent.  Op station Castellum niet om 5 over het hele uur en halve uur, maar 12 over het hele en halve uur.  Was u gewend dat er treinen op Castellum om 20 over het uur gaan en om 10 over het halve uur. Deze treinen  zullen enkele minuten later vertrekken. In de richting van Utrecht Centraal zijn op Station Houten de verschillen gekoppeld aan de nu bekende vertrektijd vergelijkbaar. Naar het zuiden komen ook andere vertrektijden. Zoek uw reis op in de reisplanner.