Geen gillende motorkettingzagen tijdens 14e Nieuwjaarsduik Houten

De temperatuur op de eerste dag van 2016 zal tussen de vier- en negen °Celsius uitkomen is de verwachting. Totaal andere koek was het exact vijf jaar geleden. Toen vroor het nachtenlang aaneengesloten en was de Rietplas één bevroren plaat ijs van 13 cm dikte. Brandweermannen uit de posten Houten en Schalkwijk schoten de organisatie te hulp met indrukwekkende motorkettingzagen. In anderhalf uur tijd werd met oorverdovend lawaai een wak van 30 meter bij 15 meter gezaagd en daarmee de duik gered. Op veel andere plaatsen in Nederland werd het wel afgelast.

Brandweerlieden

Terwijl het niet vriest en de organisatie geen noodkreet geeft komen er toch weer een flink aantal brandweermannen op nieuwjaarsdag naar de Rietplas. Niet om hulp te verlenen, maar om lekker mee te duiken. Noud Nelissen is er een van. "Ik ga voor de eerste keer duiken en dat lijkt mij geweldig met de rest van Houten achter mij aan. Je moet tenslotte soms iets geks doen in je leven. Bij de brandweer werk je vaak onder druk in teamverband. Hier gaan wij gewoon allemaal met veel plezier gillend en strijdend ten onder. Ali Bouchtoubi rent voor de tweede keer de plas in. Bouchtoubi: "Afgelopen jaar was er één voor mij met veel gebeurtenissen zowel privé als in de wereld om mij heen. Ik wil het allemaal van mij afduiken en fris het nieuw jaar ingaan. De kou vind ik trouwens erg meevallen omdat het gewoon super leuk en vooral gezellig is. John van de Kraak heeft al twee vaantjes bijeengedoken. Hij neemt zijn drie kinderen van 8, 14 en 18 jaar mee. Van de Kraak: "Wij zien het als een sportief gebeuren. In de familie dagen we elkaar ook uit om mee te doen. Vorig jaar deden er twee nichtjes mee." Daniël Hartman doet al jaren mee vanuit de Reddingsbrigade. Hartman: "Ik houd mij vooral met de veiligheid bezig. Zo houd je in de gaten hoe mensen reageren als ze in het water rennen en onderduiken. Iedereen moet er ook weer uit tenslotte. Normaal hebben we te maken met veel hitte en bij de duik met koude. Beide zijn een leuke uitdaging". Evert de Graaf tenslotte, is niet alleen voor de 14e keer deelnemer samen met zijn nichtje Idith Graham, maar organiseert het ook mee. De Graaf: "Mijn halve familie is inmiddels deelnemer. 's middags heb ik bij mijn schoonmoeder altijd weer iets anders te vertellen dan hoeveel oliebollen er gegeten zijn of hoe vaak wij in de nacht opgeroepen zijn voor een alarmering".

De Nieuwjaarsduik organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers die afzethekken willen helpen neerzetten en banners ophangen vanaf 10.00 uur. Aanmelden kan via "organisatie/ contact" op de website.

Aanmelden voor de Nieuwjaarsduik verloopt digitaal: www.nieuwjaarsduikhouten.nl. Het spektakel volgen kun je ook via Facebook: NieuwjaarsduikHouten en Twitter (njdhtn@nieuwjaarsduikhouten).