• Gedichtendag College de Heemlanden

Gedichtendag op De Heemlanden

HOUTEN Dinsdag 19 december vond op College de Heemlanden voor de leerlingen van atheneum 3 en atheneum 3-plus alweer de negende jaarlijkse gedichtendag plaats. Het was een geslaagde dag, omdat ieder jaar weer te zien is wat docenten met hun leerlingen voor elkaar kunnen krijgen.

Het voorwerk gebeurde in 5 lessen van 70 minuten: daarin schreef de leerling bij iedere taal een gedicht (in het Nederlands, Frans, Duits en Engels). Ze stuurden dan nog dezelfde dag een PowerPointdia, waarop hun gedicht te zien is op een mooie achtergrond, naar hun docent. Ook kregen de leerlingen nog een kunstles, waarbij al een begin werd gemaakt met het maken van een poster van het gedicht dat de leerling zelf het mooist gelukt vond. Daarna gingen de leerlingen pas weer verder met hun gedichtenposter op de Gedichtendag.

MOOISTE GEDICHT De talendocenten hebben in de tussentijd een selectie gemaakt van de mooiste gedichten. Die werden dan weer beoordeeld door de workshopdocenten die door Theater aan de Slinger werden ingehuurd om 5 workshops te geven. De rapdocent bekijkt bijvoorbeeld welk van de verkozen beste gedichten het meest geschikt is om een rap van te maken. Intussen hebben de leerlingen opgegeven op welke manier ze het liefst op het toneel een gedicht presenteren: dans, theater, sing & song of rap. De leerlingen werden ingedeeld (zoveel mogelijk naar hun voorkeur) en op de dag zelf kregen ze één workshop van 90 minuten in één van de categorieën. Daarnaast kregen ze ook nog één les van 90 minuten om van hun mooiste gedicht een poster te maken (waar ze al aan begonnen waren in de kunstles). Het betrof dit jaar 147 leerlingen, dus dat was een behoorlijke organisatie. De man achter die organisatie is Dick Westerink, een docent Engels die vele uren bezig is geweest om het hele project en deze dag te regelen.

ORGANISATIE De posters werden dinsdag in twee rondes gemaakt (vanwege het grote aantal leerlingen), zoals er ook van elke categorie kunstuitingen twee rondes waren. Na de eerste ronde zijn alle posters (soms zelfs nog niet eens helemaal droog) opgehangen op het toneel in het theater. De tweede ronde ophangen vond zelfs plaats tijdens de doorloop (vijftien minuten per categorie tijd, bedoeld om de leerlingen alvast te laten wennen aan het

toneel). De uitstekende presentatie op toneel was in handen van een drietal leerlingen uit A3d: Estée van der Hijden, Olin van Jaarsveld en Rosa Miltenburg. Op de dag zelf zijn tussendoor snel de gekozen gedichten op de juiste volgorde gezet en in een PowerPointpresentatie, zodat van elk uitgevoerd gedicht ook de oorspronkelijk ingeleverde versie te zien was op het grote scherm in het theater. De verdere organisatie van de dag zelf was in handen van Elles Scheppink en haar medewerkers van Theater aan de Slinger, docenten en medewerkers van College De Heemlanden.

Het leuke is dat leerlingen na afloop vaak zeggen dat dit het leukste project was dat ze dit jaar op school hebben gedaan, wat iedereen weer veel energie geeft om het volgend jaar voor de tiende keer te organiseren.