'Gastvrouw zijn in de bibliotheek verveelt nooit'

HOUTEN Twee keer per week zijn ze in de bibliotheek te vinden: niet om zelf rond te snuffelen of boeken te lenen, maar om bezoekers te helpen en wegwijs te maken. Sinds een jaar vervullen Yvonne ten Wolde en Manon Ruys de vrijwilligersfunctie van gastvrouw, en ze hebben er duidelijk plezier in. Ze missen alleen nog een paar fijne collega's.

"Het is gewoon heel erg gezellig en dankbaar om te doen", begint Yvonne. "Samen op zoek naar een boek, of even iemand wegwijs maken met het automatische uitleensysteem. Geen dag is hetzelfde, steeds ontmoet je nieuwe mensen, met nieuwe en soms onverwachte vragen. De leeftijd van het publiek loopt uiteen van ongeveer nul tot honderd, het verveelt dus eigenlijk nooit."

Het lezen van boeken en 'de bibliotheek' zitten bij Yvonne diep geworteld: ze is er al achttien jaar vrijwilliger. Ze verwerkt de nieuw binnengekomen materialen, en ruimt de ingeleverde boeken weer op. "Ik weet dus ook precies waar alles staat", lacht ze. "Dat is ook erg handig als je iemand aan een geschikt boek wilt helpen."

Toen de bibliotheek vorig jaar op zoek ging naar gastvrouwen - gastheren zijn er overigens ook van harte welkom - rolde Yvonne er zo in. Manon meldde zich nadat ze de vacature op een vrijwilligerssite voorbij zag komen: "Dat leek me best wel leuk, ik lees namelijk zelf ook erg graag, en ik vind de bibliotheek een fijne plek", verklaart ze. "Ik ben dan ook al jaren lid, maar ik had er nooit eerder over nagedacht om hier zo nu en dan mee te helpen."

"Ik hou ervan om mensen te prikkelen", vertelt Manon. "Ik vind het leuk om iets uit het schap te halen waar die persoon in kwestie zelf niet zo snel naar zou grijpen. Dat is soms wel een beetje aftasten, maar het is steeds weer leuk als diegene dan ook blij naar huis gaat met dat boek. Het is een hele leuke en fijne manier om met mensen in contact te komen."

Manon herinnert zich nog heel goed een leerling van De Heemlanden, op zoek naar een boek voor zijn literatuurlijst. Manon: "Meestal zoeken ze die zo dun mogelijk. Ik merkte dat hij toch wel interesse in lezen had, en ik adviseerde hem de Donkere Kamer van Damocles van W.F. Hermans, een klassieker die mij zelf goed is bijgebleven. Niet direct wat hij zocht, maar na een leuk gesprek was zijn interesse gewekt en nam hij het dikke boek overtuigd mee."

Nieuwe en vertrouwde gezichten zorgen steeds weer voor afwisseling. "Als treinreizigers tijdelijk op het station zijn gestrand met vertraging lopen ze soms even de bibliotheek binnen", vertelt Yvonne. "En dat mag ook", voegt ze eraan toe, "want de bibliotheek is openbaar en je hoeft niet lid te zijn om binnen te mogen komen, hier even te zitten of even wat te lezen. Daarnaast zien we natuurlijk ook veel vaste klanten aan de koffieleestafel of in de studiehoeken."

Manon: "Als je hier op vaste momenten twee keer in de week gastvrouw bent, leer je de trouwe bezoekers en bezoeksters ook beter kennen. En ook dat is leuk, even een vast momentje met een leuk gesprek. Als iemand die altijd op gezette tijden komt ineens weken niet verschijnt, maak ik me soms ook wel eens een beetje zorgen. Dan ben ik weer opgelucht als achteraf blijkt dat het gewoon om een vakantie ging."

De vrij nieuwe en inmiddels succesvolle functie van gastvouw of - heer in de bibliotheken van Lek & IJssel is een antwoord op het gegeven dat de inkomsten van de bibliotheek drastisch zijn afgenomen, nadat er vrij fors door de gemeenten is gekort op de subsidie. In Houten moet de bibliotheek het nu met vijf ton per jaar doen in plaats van acht. "Ondanks dat proberen we nog steeds onze dienstverlening te verbeteren, en blijven we positief naar de toekomst kijken", aldus bibliotheekmanager Lucie Janssen. "Met deze nieuwe functie hebben we een win-win situatie gecreëerd." Ook in de andere bibliotheken in IJsselstein, Vianen en Lopik staan daarom vacatures uit.

Er werken nu vijf gastvrouwen in de bibliotheek. "We kunnen zeker nog vijf gastvrouwen of - heren gebruiken", vertelt Lucie. "Het bevalt ons goed, het bevalt de vrijwilligers goed, en het belangrijkst: het bevalt onze klanten heel goed. Mensen die interesse hebben mogen gerust bij ons informeren of aanmelden, een dagje proefdraaien is ook geen enkel probleem!"

Kun jij een gastvrije sfeer creëren, vind je het leuk om leesadviezen te geven en te helpen bij het uitleenproces? Loop dus gerust eens binnen, of kijk op de website van de bibliotheek voor meer informatie: www.bibliotheeklekijssel.nl.