• Plukkers plukken peren langs het hek van een boomgaard.

  John van Amerongen
 • Plukkers plukken peren bij Van Wijk Fruit.

  John van Amerongen
 • Peren in een boomgaard. Niet de boomgaard van het artikel.

  John van Amerongen
 • Nico en Wilbert van Wijk bekijken geplukte peren.

  John van Amerongen
 • Peren hoger in de boom in een boomgaard

  John van Amerongen
 • Nico van Wijk toon appels.

  John van Amerongen

Fruittelers volop aan het plukken

REGIO De vele fruittelers in de Krommerijnstreek zijn volop aan het plukken of gaan dat anders zeer binnenkort doen. Anton van Wijk en zijn zoons Wilbert en Nico zijn met hun bedrijf Van Wijk fruit in 't Goy volop aan het plukken. De Conference peren moeten er af. Vorige week zijn ze begonnen met plukken. Deze week zitten ze daar nog midden in. Het plukken van de appels begint later. Het is de drukste periode van het jaar. "En de leukste", zegt Wilbert. Ze zeggen een redelijk goede oogst te hebben.

John van Amerongen

KOELCEL "De peren moeten de 23e binnen zijn", zo zegt Nico. De peren worden geplukt en worden nog dezelfde dag  naar 0 graden gekoeld en in de koelcel geplaatst. "Met peren is het heel belangrijk dat ze dezelfde dag in het koelhuis staan."

Na de Conference  is de Elstar-appel als eerste aan de beurt. Die wordt in twee rondes geplukt. De best gekleurde eerst en daarna in de ronde daarop de anderen die dan naar verwachting ook beter gekleurd zijn. Dan volgt de pluk van de Jonagold. Ze zijn er de hele maand september druk mee om de 14 hectare fruit van het bedrijf te plukken. Ze vinden het fijn dat het droog is bij het plukken. De trekkertjes slippen anders in de boomgaard. Dat is best lastig. "Bovendien komt er dan mogelijk grond op het product."

LAAGHANGEND FRUIT Eerst wordt het laag hangende fruit gelukt waarna met een hoogwerker het fruit hoog in de boom wordt geplukt. Eerst laag want anders beschadigt mogelijk fruit door het langs rijden met de hoogwerker.

GOEDE OOGST "We hebben denk wel een redelijk goede oogst." Vader Anton: "We hebben hier gelukkig geen hagel gehad." Wilbert: "Qua kilo's zal het misschien wat minder zijn dan vorig jaar, maar de kwaliteit lijkt beter. Het is erg hoopgevend allemaal." Nico: "Dat is belangrijk." Het wordt duidelijk dat er goed weer geweest is voor de groei van het fruit. "Het was ook vochtig op de goede momenten." Het is nu erg droog en warm. Wilbert: "We zijn ook aan het watergeven op de percelen waar we niet aan het plukken zijn." Het bedrijf heeft ook 37 koelcellen waar niet alleen het eigen fruit, maar ook dat van andere telers wordt gekoeld.