• Mét burgemeester poseren voor een versierd huis hoort ook bij een 60-jarig huwelijk.

    Tanja Vlieger

Fruit, patat en paling

HOUTEN Het echtpaar Rietveld-Langerak was dinsdag 8 mei 60 jaar getrouwd. Een groot deel van hun 5 kinderen en 9 kleinkinderen was aanwezig toen burgemeester De Jong ze met dit diamanten huwelijk kwam feliciteren.

Tanja Vlieger

DIERENPARK Meneer Rietveld uit Tull en 't Waal en mevrouw Langerak uit Vreeswijk trouwden op 20-/21-jarige leeftijd. Ze kenden elkaar toen al een paar jaar. De vonk was overgeslagen tijdens een fietstocht met een groep jongeren vanuit Vreeswijk naar Rhenen, naar Ouwehands Dierenpark. Ze waren toen 16. Het was heel normaal om zo'n eind te fietsen, wat moest je anders? Nu moet mevrouw er niet meer aan denken. Het is twee jaar geleden dat ze voor het laatst heeft gefietst. Vallen is een te groot risico geworden.

GROEN Het echtpaar had jarenlang een fruitteeltbedrijf in Tull en 't Waal. Nu wonen ze alweer 25 jaar in Houten. Hoewel ze altijd met plezier in Tull hebben gewoond, willen ze voor geen goud terug. "Je kan er nog geen postzegel kopen," aldus mevrouw. In Houten zit je overal dichtbij: winkels, voorzieningen. Wat beiden ook zo goed bevalt, is dat Houten zo groen en schoon is. "Die bomen langs De Poort, dat is gewoon mooi aangelegd." Met hond Dusty, een 11 jaar oude Airedaleterriër, gaat meneer graag een blokje om. Mevrouw lukt dat niet meer, zij is snel benauwd. Maar meneer loopt vaak, helemaal nu hij zoveel kilo is afgevallen. Ook de kinderen zijn dichtbij. Eén woont in Waardenburg, de rest in Houten. Mevrouw: "Er komt er allicht eentje buurten."

GANZEN Toen de familie nog in Tull en 't Waal woonde, liepen er andere beesten bij de deur. Kalkoenen en pauwen, maar ook twee ganzen, die meneer had afgericht alsof het waakhonden waren. Dochter Monique vond het maar niets. Als zij 's ochtends de deur uit moest, stonden die ganzen te blazen voor de deur. Dan riep ze haar vader erbij om ze aan de kant te laten gaan. Als ze 's avonds weer thuis kwam op haar brommertje, dan reed ze eerst het huis een paar keer voorbij, totdat iemand binnen haar zag en haar met die beesten kon helpen.

PATAT Behalve frambozen en bramen, werd er ook patat verkocht. Het echtpaar had vanaf eind jaren zeventig tot eind jaren tachtig een patatwagen langs de Lek. Van 1 mei tot 1 september liep het seizoen, dan werd er veel gesurft. Ze maakten beiden lange dagen, om zowel de zorg voor het fruit als het verkopen van patat en snacks te kunnen combineren. Door deze seizoensbanen was er weinig tijd voor vakantie. Ze zijn wel eens met het gezin op wintersport in Oostenrijk geweest en hebben ook een mooie Rijnreis gemaakt. Ontspanning vond meneer Rietveld altijd in houtsnijwerk, hij zat daarvoor op les in Langbroek.

PALING Een anderen hobby van meneer Rietveld was paling roken. Niet voor de verkoop, hij deelde uit. Maar niet alleen paling, alles ging er in. "Kip, kinnebakham, dat aten we toen nog gewoon." Monique: "Zoals andere kinderen een appelboom in de tuin hadden, hadden wij gerookte paling. We aten het heel vaak." Soms rookte meneer 100 palingen in de week. Nu nog steeds gaat hij graag vissen in Cothen en rookt hij af en toe paling. Maar niet in de achtertuin bij huis, daar is de buurt te schoon voor.