• Jaap Reedijk

Finalisten Amsterdams Kleinkunst Festival

HOUTEN Na diverse spannende rondes, een try-out tournee door Nederland en coaching van verschillende theatermakers, hebben de finalisten van het Amsterdams Kleinkunst Festival gestreden om de Sonneveldprijs 2018. Glodi Lugungu is de grote winnaar van de jury- én publieksprijs! Naast hem stonden Selma Visscher en Michel & Tim in de finale. Op 8 december komen de drie finalisten naar Houten. De NRC over Glodi: "Lugungu had niet alleen de lachers op zijn hand, maar wist ook een diepere laag aan te boren." Glodi vertelt een persoonlijk verhaal over afkomst, opvoeding, volwassen worden en familie. Michel & Tim serveren absurdistische, snelle sketches over gekke types op een bedje van menselijk onvermogen. Selma Visscher beschikt over een doortastende onverschilligheid en zingt sociaal ongewenste liedjes. Want als je er nog over kunt zingen, dan valt het allemaal best mee. Tickets en info via www.aandeslinger.nl.

FILMS Op 6 en 7 december draait de Nederlandse film 'De Dirigent'. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de uit Nederland afkomstige Antonia Brico. Ze droomt er van om dirigent te worden, maar wordt hierin door niemand gesteund. Nog beperkt kaarten beschikbaar! Dinsdag 11 december draait 'I am not a witch'. Geloof in hekserij is springlevend in Zambia. Dat ondervindt Shula, een achtjarig zwervertje, als ze wordt aangezien voor een slechte geest. Een verhaal met sprookjeselementen. "Een film die vanaf de eerste scène tot het schitterende eindbeeld blijft schuren en verrassen." (de Volkskrant 4*) De Belgische film 'Girl' draait op donderdag 13 en vrijdag 14 december en schetst het leven van de 15-jarige Lara, wier grootste droom is om ballerina te worden. Maar haar lichaam stribbelt tegen, want Lara is geboren als jongen. Winnaar van meerdere prijzen bij het Filmfestival van Cannes. "Girl laat je hoofd en hart pirouettes draaien tot je ervan duizelt." (De Morgen, 5*). Zie www.aandeslinger.nl.

VERDER Het prachtige theaterstuk 'De grote oorlog' (6 dec), de visuele en muzikale vertelling van Spinvis & Saartje Van Camp (7 dec), en een kerstvoorstelling voor de kleintjes: 'Twinkel twinkel, kleine ster' (2-8 jaar) door Ageeth de Haan & band (9 dec). Richard Groenendijk is uitverkocht en voor het cabaret dubbelprogramma Victor Luis van Es/Jim Speelmans zijn de laatste kaarten in de verkoop. Zie www.aandeslinger.nl.

WIN GRATIS KAARTEN ’t Groentje geeft twee vrijkaarten weg voor 'Finalistentour 2018 van het Amsterdams Kleinkunst Festival' op zaterdag 8 december aanvang 20.15 uur.

Wilt u hier graag naar toe, mail dan voor vrijdag 7 december 9 uur onder vermelding van ‘kleinkunst' naar groentje@bdu.nl Uit de inzenders trekken we een winnaar. Deze krijgt een mail van de redactie.