• Samen op de fiets naar school.

    Arnaud Mooij

Fietsproject Handjehelpen

HOUTEN Elke donderdag is het feest voor Britt Jonkman en Senna Tombroek uit Houten. Op die dag fietsen ze namelijk lekker zelf naar het Kentalis College in Utrecht. Ze hoeven dan niet mee met het busje naar hun school voor speciaal onderwijs worden gebracht. In de ochtend fietsen ze mee met Handjehelpen-stagiair Shanti van der Klij en 's middags worden ze al fietsend begeleid door Danique Dijsselbloem die ook stage loopt bij de vrijwilligersorganisatie. Via het 'eigenwijs op reis' – project van Handjehelpen leren kinderen met bijvoorbeeld een ontwikkelingsstoornis of autistische beperking zelfstandig reizen.

Britt en Senna fietsen vanaf eind september onder begeleiding van de stagiairs 6 kilometer heen, én weer terug. Britt: "Ik vond het in het begin best spannend hoe dat fietsen zou gaan." Senna: "Ik had er juist veel zin in, ik zie wel wat er gebeurt onderweg. We zijn niet van suiker en ook als het regent gaan we gewoon op de fiets. Alleen als er veel sneeuw ligt en het flink stormt zoals laatst, dan gaan we toch met het busje."

In het begin fietste een stagiair voor de meiden uit om ze te wijzen op gevaarlijke punten en obstakels onderweg. Inmiddels kennen ze de weg als hun broekzak en zijn de rollen omgekeerd. Britt en Senna al kletsend voorop; de stagiair fietst er achteraan en geeft alleen nog aanwijzingen als de dametjes iets over het hoofd zien. Ook bereiden ze zich voor op obstakels zoals een lekke band of een opgebroken weg voor als ze écht zonder begeleiding op stap gaan. De instructies in het geval van een lekke band lepelen beide meiden simultaan op: "Fiets op slot én ergens aan vast zetten. Senna gaat fietsen en Britt achterop. Als je het niet meer weet: papa of mama bellen.."

TROTS Britt: "Wij zijn echt heel erg trots dat we het zelf kunnen en willen graag zelfstandig leren fietsen. Als we nu het eerste uur vrij hebben en we komen met het busje dan moeten we verplicht een uur in een leeg lokaal zitten. Als je zelf fietst kun je lekker uitslapen! Stagiair Shanti (MBO Maatschappelijke Zorg): Natuurlijk kan het ook voorkomen dat een stagiair ziek is. In dat geval moeten we voor zeven uur bellen, dan kan het busje alsnog komen halen.

De moeders van Senna en Britt hoorden tijdens een informatieavond van de busvervoerder uit Houten over het zelfstandig reizen project. Astrid Tombroek en Suzanne van Oort: "Wij waren direct heel erg enthousiast en hebben onze dochters, die bij elkaar in de klas zitten, ingeschreven. Wij hopen echt dat het project wordt uitgebreid en onze meiden meerdere dagen naar school kunnen fietsen onder begeleiding. Het is een stuk gezonder om lekker te bewegen en heel erg goed voor hun zelfvertrouwen. Bovendien willen ze écht niet dat één van de moeders meefietst. Suzanne, moeder van Britt:" Ze hebben zo'n positieve stimulans hard nodig. Ze hebben al genoeg om tegen te vechten in deze maatschappij."

UNIEK Stagiair Danique Dijsselbloem (HBO Pedagogiek) over het fietsproject van Handjehelpen: "Het is echt heel erg leuk en gezellig met de meiden, een uniek project én een heel erg mooi voorbeeld voor anderen."

Meer informatie over dit project? Bel of mail Jantsje Boersma van Handjehelpen via: 06 48369298 of jboersma@handjehelpen.nl of leerlingenvervoer@houten.nl / (030) 639 2611 Gemeente Houten.