• Het Ellispad

    John van Amerongen

Fietspad maakt rondje mogelijk

HOUTEN Het nieuwe fietspad tussen Streektransferium De Linielanding in Nieuwegein en de Knoesterweg in Schalkwijk is een feit. Met de aanleg van het Ellispad is er vanaf Houten gezien aan de overkant van het kanaal een doorgaande fietsroute ontstaan tussen het Amsterdam Rijnkanaal/Kanaaldijk en de Waalseweg in Tull en 't Waal. De Linielanding is met deze nieuwe verbinding een nóg aantrekkelijkere uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten in de regio en het Eiland van Schalkwijk.

John van Amerongen

Met de aanleg van het fietspad 'Ellispad' bij de Linielanding is een ontbrekende schakel gerealiseerd in het fiets- en wandelroutenetwerk in de regio. Door  dit nieuwe fietspad en de in 2015 gebouwde Nieuwe Heemsteedsebrug zijn de gemeente Houten en de gemeente Nieuwegein nu nóg beter verbonden. U kunt via de Nieuwe Heemsteedsebrug vanaf de Houtense kant van het kanaal naar de kant van Nieuwegein fietsen en dan daar door linksaf te gaan langs het kanaal naar de Knoesterweg fietsen.

BLIJ Jan de Krijger van Fietsersbond afdeling Houten laat weten dat de afdeling Houten blij is met het nieuwe recreatieve fietspad. Het sluit ook aan op suggesties die eerder door de fietsersbond over mogelijke fietsverbindingen op het eiland van Schalkwijk zijn gedaan. Hij ziet ook mogelijkheden om het een opmaat te laten zijn tot de realisatie van een fietsverbinding langs de A27 met mogelijkheden om langs de A27 de lek en het kanaal over te kunnen steken. Fietsersbond afdeling Houten heeft hiervoor suggesties gedaan in het kader van aanpassingen aan de A27 waar door Rijkswaterstaat aan gewerkt wordt.

HOLLANDSE WATERLINIE De samenwerking met verschillende partijen, waaronder de grondeigenaren (Rijkswaterstaat, HDSR), de Linielanding en de gemeenten Houten en Nieuwegein, heeft geresulteerd in de nieuwe fietsverbinding nabij de Linielanding. Hajé, de eigenaar van De Linielanding, onderhoudt dit fietspad de komende 10 jaar. Het fietspad is aangelegd met geld uit het programma 'Nieuwe Hollandse Waterlinie Linieland'. Het is één van de activiteiten om een breed publiek te laten genieten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen met bewoners, ondernemers en grondeigenaren worden stapsgewijs activiteiten en arrangementen ontwikkeld. Bijvoorbeeld VVV fiets- en wandelroutes die langs de forten en  verdedigingswerken lopen. De routes zijn verkrijgbaar bij de VVV's in de regio en bij Streektransferium de Linielanding.

RIJKSMONUMENT De Nieuwe Hollandse Waterlinie is aangewezen als grootste Rijksmonument van Nederland en staat op de voorlopige lijst van UNESCO Werelderfgoed. De Hollandse Waterlinie ligt tussen Muiden en de Biesbosch. Het was een militaire verdedigingslinie. In tijden van oorlog konden militairen stroken land onder water zetten, als obstakel voor de vijand. .

RECREATIEZONE De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940. Tegenwoordig is het een prachtige recreatiezone om in te wandelen, fietsen, varen, dineren en zelfs overnachten. Linieland is één van de deelgebieden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, dat begrensd wordt door Utrecht, Nieuwegein, het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek bij Houten. Het landschap in Linieland wordt vaak omschreven als een 'parel' vanwege de landschappelijke openheid en de gaafheid van het verdedigingssysteem en de unieke objecten, bijvoorbeeld de unieke Plofsluis en fort Honswijk. Mooi om eens langs te fietsen.