• De best versierde fiets, als dank aan de burgemeester.

  Irene van Valen
 • Het fietsorkest stapte af. Hoewel het meer leek op eraf vallen.

  Irene van Valen
 • De 50.000e inwoners van Houten werden welkom geheten.

  Irene van Valen
 • Wielrenners van Tour de Schalkwijk in het zonnetje gezet.

  Irene van Valen
 • Start van Ritje Rondweg.

  Irene van Valen
 • Met muziek terwijl u fietst.

  Irene van Valen
 • Even wachten op de afsluiting van de Rondweg bij de Kruisboog

  Irene van Valen
 • Op het eindpunt was water, ijs, een broodje en toilet.

  Irene van Valen
 • Burgemeester Wouter de Jong sloot af. Hij is trost op Houten.

  Irene van Valen

Fietsfeest dag 8: Ritje Rondweg - de fiets gaat voorop

HOUTEN Het lied Bicycle van Queen klonk over het plein bij het Wellantcollege. Flesjes water werden uitgedeeld en schaduwplekken onder de bomen waren snel bezet. Alles werkte mee aan een goede start voor Ritje Rondweg op zondag 23 juni. De leider van het fietsorkest riep: ,,In Houten moet je zijn", gevolgd door ,,destabiliseren", waarna de muzikanten de fiets van de standaard duwden, ieder zijn plaats innam op een zadel en al spelend op zijn instrument over het plein reed.

Irene van Valen 

WELKOMSTWOORD Burgemeester Wouter de Jong heette iedereen welkom. ,,We mogen voor één keer met ons allen daar rijden waar anders auto's voorrang hebben. Maar eerst heten we de 50.000e inwoner welkom. Eigenlijk zijn het er twee, namelijk John en Ellen Huussen. Zij haalden een truc uit. Zij woonden in Houten, verhuisden voor een jaar naar Nieuwegein en kwamen weer terug. Natuurlijk wilden jullie terug." Waarop John beaamt: ,,Het voelt als thuiskomen."

TOUR DE SCHALKWIJK Speaker Henk van Gestel nam het woord: ,,Handen omhoog voor wie naar Tour de Schalkwijk gaat. Dit jaar is de tour 50 jaar. Wat begon met een club van 14 jongens die met een stopwatch een rondje om de kerk reden, wordt nu door 110 kinderen gereden en voert langs onbekende plekken. Meisjes mochten tot 1984 niet meedoen. Zij gaan niet hard, zo werd gezegd. Gelukkig ligt dat achter ons. De tour wordt een grandioos feest van 19 - 28 juli bij Fort Lunet aan de Snel." Tien huidige wielrenners werden op het podium gevraagd en stelden zichzelf voor, waarna zij allemaal een paar handschoenen kregen, want echte wielrenners dragen handschoenen.

GENIETEN Vlak voor het startschot zei Henk: ,,Neem de tijd om te genieten van de route waar we anders nooit mogen fietsen. Succes en pas op elkaar." Waarop de 50.000e inwoner de toeter liet klinken. De stoet van ongeveer 700 man kwam in beweging en fietste, skate of stepte het plein af, de rondweg op. Daar waar zij een kruising of inprikker naderden, werden auto's stopgezet. Automobilisten keken met een grote glimlach naar al die beweging op de rondweg. Een bijzonder gezicht. Fietsers, skaters en steppers vonden het onvergetelijk, leuk, uniek, ontspannend en bijzonder om op de Rondweg te fietsen en voorrang te hebben. ,,Dit doe je niet elke dag", zei Rens. Een kind op een step hield de tempo er goed in, maar toonde een verhit gezicht. ,,Het is best vermoeiend, maar heel leuk." De moeder vulde aan met: ,,Het is warm."

EINDPUNT Verschillende wijken werden gepasseerd tot men afboog naar de Kruisboog, waar iemand opmerkte: ,,De Rondweg is toch rond?" Men wilde helemaal rond. Het eind was echter in zicht. Een bidon met water en een ijsje waren de beloning. De gemiddelde snelheid lag op 9,7 kilometer per uur en de afstand was 3,04 kilometer, zo vertelde een jonge deelnemer. Hij las het af van zijn fietscomputertje.
De burgemeester sloot af en vertelde trots te zijn op ons Houten als fietsstad. Tijdens het fietscongres van afgelopen donderdag bleek opnieuw dat Houten wereldwijd gezien wordt als een bijzondere plaats. ,,Wij kunnen hier veilig en rustig fietsen. Fietspaden liggen vrij en auto's komen daar zelden. Contact maken met elkaar is gemakkelijk. De fiets gaat voorop, wat mij betreft blijft dat." De burgemeester werd bedankt en toegezongen onder applaus.