• Met duikers en de aanwezigheid van de Houtense reddingsbrigade werd de veiligheid gegarandeerd.

  Richard Thoolen
 • Het is de hele week Fietsfeest in Houten

  Richard Thoolen
 • Er zijn 11 fiets-gerelateerde activiteiten.

  Richard Thoolen
 • Evert de Graaf nam in 2006 deel met zijn vioolfiets.

  Evert de Graaf
 • De baan van Fiets 'm d'r in! eindigde midden in de Rietplas.

  Richard Thoolen
 • In 2004 ging het team van Evert de Graaf als clows.

  Evert de Graaf
 • Thomas Heimans heeft zijn fiets 'versierd' met honderden plastic flessen.

  Richard Thoolen
 • Robin Jankovits mocht speciaal voor haar verjaardag op deze fiets naar de bel.

  Richard Thoolen
 • De juffen van de Kindergarten hadden gelukkig geen echte kinderen in hun bakfiets.

  Richard Thoolen
 • Wethouder Kees van Dalen rijdt in stijl van het parcours af en zal even later bijna zonder spetters te maken onder water verdwijnen.

  Richard Thoolen

Fietsfeest dag 1: Fiets 'm in de Rietplas

HOUTEN Van 16 tot en met 23 juni worden er in Houten in het kader van het Fietsfeest maar liefst 11 fiets-georiënteerde evenementen georganiseerd. Het eerste evenement vond zondag plaats op de Rietplas: Fiets 'm d'r in! Meer dan 1000 mensen waren naar de Rietplas gekomen om te genieten van dit spektakel.

EINDELIJK Een lang gedroomde wens van Evert de Graaf ging daarmee eindelijk in vervulling. Als 75-voudig deelnemer van 'Te Land, ter zee en in de lucht' had hij al vaker geprobeerd om het onderdeel Fiets 'm d'r in! naar zijn eigen woonplaats Houten te halen. Dat was hem tot op heden niet gelukt. Nu dus wel, zij het dat hij het nu niet als deelnemer bijwoonde. Afgelopen maand kende voor de Graaf twee hoogtepunten: ten eerste werd zijn boek over de 40-jarige geschiedenis van 'Te Land, ter zee en in de lucht' uitgegeven en ten tweede mocht hij speaker/jurylid zijn bij het onderdeel Fiets 'm d'r in! dat afgelopen zondag plaats vond.

DOEL Bij Fiets 'm d'r in is de bedoeling dat deelnemers zich op een fiets begeven en zo snel mogelijk naar een bel rijden. Het parcours van zo'n 60 meter lang voert over een zich versmallende baan liggend op het water, ditmaal van de Rietplas. Het levert op twee manieren kijkplezier op: sommige deelnemers maken een mooie of bijzondere creatie en er wordt heel wat afgeplonst: velen verliezen onderweg de macht over het stuur en achter de bel houdt het parcours op en bevindt zich ook alleen maar water. Het is voor deelnemers bijna niet mogelijk om geen nat pak te halen. Voor de veiligheid bevinden zich overal duikers en mensen van de reddingsbrigade.

PRESENTATIE Fiets 'm d'r in! werd zondag gepresenteerd door Evert de Graaf, Johan Vlemmix en de kinderburgemeester van Houten, Roef Schroten. Zij introduceerden de deelnemers en gaven reactie op hun voorkomen en prestatie. Het weer werkte fantastisch mee, en menig deelnemer, waarvan velen uit Houten, had zijn/haar best gedaan om er een mooi schouwspel van te maken.

DEELNEMERS Onder de deelnemers bevond zich Thomas Heimans. Hij wilde aandacht vragen voor al het plastic dat als afval in ons water terecht komt, met name in zeeën en oceanen. Hij had zijn fiets tot zwaan omgebouwd met behulp van honderden lege plastic flessen. Dat hij vervolgens met al zijn plastic flessen in de Rietplas dook was wel wat ironisch, maar gelukkig bleef geen enkele fles achter.

Een andere deelnemer was Robin Jankovits die niet wist dat ze deelneemster was aan Fiets 'm d'r in! Zij bleek jarig te zijn en had 's morgens te horen gekregen dat ze zich bij de Rietplas moest melden waar ze een cadeau in ontvangst mocht nomen. Dat cadeau bleek een fiets te zijn, volgehangen met ballonnen, waarmee ze het parcours mocht betreden. Jankovits, die van Vlemmix de koosnaam Janko-fiets verkreeg, legde het parcours koelbloedig af en stopte bij de bel. Als enige kandidaat wist zij de kleding droog te houden, waarna ze alsnog in het water sprong.

Kinderen van de Kindergarten hadden voor hun juffen een bakfiets in elkaar gezet. In plaats van daar fysiek in te gaan zitten deden ze dat symbolisch door tekeningen van zichzelf aan te brengen. Het bleek extra moeilijk voor de juffen om de bel te halen toen bleek dat ze de baan helemaal niet konden zien. Onder luid gejuich en gelach van de kinderen, die het gebeuren veilig vanaf de kant volgden, storten de juffen met hun bakfiets al na enkele meters in de Rietplas.

Ook een bijzondere deelnemer was wethouder Kees van Dalen. Van Dalen ging voor de snelheid en had een biodynamische fiets en helm. Hij had startnummer 13 gekregen wat te merken was aan het feit dat het startpistool dienst weigerde en er opeens een heftige zijwind opstak. Van Dalen fietste snel en beheerst maar verloor net over de helft de macht over het stuur. In plaats van te vallen stuurde hij in een waardige stijl zijn fiets de rietplas in en verdween bijna zonder spetters te maken onder water.

IMPRESSIE

Onderstaand kunt u een korte video bekijken met beelden van enkele deelnemers en interviews.