• Fietsverlichtingsactie op Het Rond

    Archief BDU Media

Fietsersbond Houten repareert fietsverlichting

HOUTEN Opvallen, altijd leuk! Als je fietst als het donker is, moet je opvallen, leuk of niet! Zonder licht is in het donker fietsen onveilig. Zorg dus voor goede fietsverlichting! Wel zo relaxed en wel zo voordelig. Zonder verlichting is er grote kans dat je een ongeluk krijgt, maar ook kans op een dikke boete. In november gaat de politie controleren. De Fietsersbond Houten helpt. Zaterdag 6 oktober kijken ze graag je fietsverlichting na. Zonodig repareren ze gratis of bijna voor niets.

'IK VAL OP!' is het motto van de campagne om te fietsen met licht. Het kan lastig zijn om te zorgen dat je fietsverlichting werkt, zo weet de Fietsersbond uit ervaring. Maak daarom gebruik van de diensten van de deskundige vrijwilligers! Kom zaterdag 6 oktober naar Het Rond. Kleine reparaties aan de verlichting zijn gratis; alleen materiaalkosten worden in rekening gebracht. Als het druk is, moet je misschien even wachten. Je krijgt dan een nummertje zodat je weet wanneer je aan de beurt bent. Zorg ervoor dat je veilig en zonder boete thuis kan komen. De Fietsersbond Houten repareert gratis of voor bijna niets je verlichting (alleen materiaalkosten).

WINTERTIJD Nog even en niet alleen de zomer, maar ook de zomertijd is voorbij. In de nacht van zaterdag 27 naar zondag 28 oktober gaat de klok een uur terug. Op maandag 29 oktober gaat de zon pas om half acht (07.29 uur) op en al om kwart over vijf (17.17 uur) weer onder. Grote kans dat in je het donker naar school of werk gaat en in het donker weer thuis komt. Wel zo veilig als je de weg goed kunt zien en jijzelf opvalt in het verkeer.

LICHTEN AAN Je fietsverlichting moet aan zijn als het donker is; volgens de wet tussen zonsondergang en zonsopgang. Overdag moet je licht aan als het zicht sterk verminderd is, bijvoorbeeld bij dichte mist. Vóór moet je geel of wit licht hebben en achter rood. De lichten mogen niet knipperen. Losse lampjes mogen, op je fiets en op je bovenlichaam: dus niet op je hoofd en niet op je armen. Vaste en losse lampen moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen. Ze moeten goed te zien zijn, en er mag niets overheen hangen. Behalve lampen, moet je ook reflectoren op je fiets hebben. Een rode reflector (niet driehoekig) op de achterkant van de fiets, en gele reflectoren op de trappers en witte of gele reflectoren op de wielen (velgen) of banden.

BOETES Als je zonder fietsverlichting of reflectoren in het donker rijdt, riskeer je stevige boetes! Bij geen licht voor- en/of achter is de boete € 55,-. Dat betaal je ook voor knipperend, niet zichtbaar, of verkeerd vastgemaakt licht en licht van verkeerde kleur. Geen trap- of wielreflectie of ondeugdelijke rode retro-reflectoren betekent een boete van € 35,-.

Zorg dat je opvalt! Met goede fietsverlichting kom je veilig en zonder boete thuis. De Fietsersbond Houten repareert fietsverlichting zaterdag 6 oktober van 11.00 tot 16.00 uur op Het Rond. (N.B. alleen verlichting!).